560 de ani de la înscăunarea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt

560 de ani de la înscăunarea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt

Mănăstirea_Popăuți

Mănăstirea_Popăuți

La Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani va fi organizate, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 560 de ani de la înscăunarea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Manifestările sunt organizate de Muzeul Județean Botoșani și includ un Te Deum, vernisajul expoziției ‘Ștefan cel Mare și Sfânt—ctitor și voievod’, precum și simpozionul ‘Ștefan cel Mare și Sfânt — 560 de ani de posteritate’.

Manifestările sunt organizate în colaborare cu Protopopiatul Botoșani și Mănăstirea Popăuți. Este o mănăstire de călugări, fost ctitorită în anul 1496 de către domnitorul Ștefan cel Mare. Biserica „Sf. Nicolae”-Popăuți a fost zidită în anul 1496 ca biserică de mir, fiind ctitorită de către Ștefan cel Mare pe “moșie domnească din hotarul târgului” Botoșanilor, în zona denumită Popăuți din nord-vestul orașului. Ea prezintă mai multe asemănări cu alte biserici orășenești zidite la sfârșitul domniei voievodului moldovean, și anume cu Biserica “Sf. Nicolae” din Dorohoi și cu Biserica “Sf. Gheorghe” din Hârlău. Construcția a fost finalizată la 30 septembrie 1496.

CITEȘTE ȘI  Sărbătoarea Sfintei Treimi

Ansamblul Mănăstirii Popăuți a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015, fiind alcătuit din Biserica “Sf. Nicolae”—Popăuți și Turnul clopotniță, ambele datând din 1496.

e-Cultura.info / Autor: Cristian Lupașcu.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus