A fost lansat volumul "Oraşul minciunilor", despre dragoste, sex şi moarte la Teheran

A fost lansat volumul “Oraşul minciunilor”, despre dragoste, sex şi moarte la Teheran

Volumul

Volumul “Oraşul minciunilor”, despre dragoste, sex şi moarte la Teheran

Volumul “Oraşul minciunilor. Dragoste, sex şi moarte la Teheran”, de Ramita Navai, a apărut, în această săptămână, în colecţia “Hexagon” a editurii Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea, fiind disponibil şi în ediţie digitală.

Adevăratul Teheran este ascuns vederii: aici, prostituatele sunt frecventate de mullahi, există laboratoare clandestine de metamfetamină, fetele apelează la chirurgi pentru a-şi recăpăta virginitatea, iar filme porno făcute de amatori sunt publicate pe internet şi vândute în bazaruri.

Jurnalista britanică Ramita Navai, câştigătoare a unui premiu Emmy, a părăsit oraşul natal la vârsta de 6 ani pentru a trăi în Marea Britanie. Dar niciodată nu a uitat magia Teheranului. Revenită acolo, în calitate de corespondent străin, a găsit o societate în plină schimbare şi a reuşit să surprindă viaţa privată, adeseori şocantă, a iranienilor, informează editura Polirom.

De-a lungul bulevardului Vali Asr, care străbate Teheranul de la nord la sud, se desfăşoară poveştile unui număr de opt iranieni din diferite clase sociale. E o lume a gangsterilor, a mondenelor, a soţiilor supuse şi a voluntarilor din miliţia civilă – oameni obişnuiţi, obligaţi să ducă o viaţă neobişnuită.

În poveştile sale, Ramita Navai realizează un tablou memorabil al Iranului modern şi arată cititorilor ce înseamnă să trăieşti, să iubeşti şi să supravieţuieşti sub un regim opresiv.

“O vedere panoramică asupra societăţii din Teheran, de la vilele din nordul oraşului care imită arhitectura grecească şi în care locuiesc parveniţii la centrul plin de studenţi, comercianţi şi tinere «suficient de machiate ca să-l şocheze şi pe un travestit» şi la cocioabele şi sărăcia din sud”, a scris The Wall Street Journal, despre cartea jurnalistei Ramita Navai.

CITEȘTE ȘI  Lansare de carte regală la Alexandria

De asemenea, The Sunday Times a notat: “O carte fascinantă care pleacă de la premisa că, pentru a supravieţui sub un regim opresiv în care guvernul consideră că are dreptul să se amestece chiar şi în cele mai intime aspecte ale vieţii cetăţenilor, eşti obligat să minţi… O descriere într-un stil minunat a vieţii oamenilor din Teheran – «maeştri în manipularea adevărului», spune Ramita Navai -, chiar în momentul în care ţara lor pare să se mai deschidă”.

Jurnalistă britanică de origine iraniană specializată în chestiuni de afaceri externe, Ramita Navai a realizat 20 de documentare pentru Channel 4, seria “Unreported World”, în Sudanul de Sud, Afganistan, Egipt, Nigeria, El Salvador, Zimbabwe etc. Reportajul făcut sub acoperire în Siria pentru emisiunea “Frontline” a fost recompensat cu un premiu Emmy. A lucrat ca jurnalistă pentru Organizaţia Naţiunilor Unite în Pakistan, Kurdistanul irakian şi Iran, iar între 2003 şi 2006 a fost corespondent în Teheran pentru The Times. “Oraşul minciunilor” este prima sa carte.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus