A început a doua ediție a campaniei, "Adoptă o pictură!"

A început a doua ediție a campaniei, “Adoptă o pictură!”

“Adoptă o pictură!”

Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (CMPCND) a deschis cea de-a II-a ediții a proiectului unic în România ‘Adoptă o pictură!‘ prin care lucrări de artă aparținând patrimoniului național sunt restaurate.

Printre lucrările incluse în cea de-a II-a ediție a proiectului ‘Adoptă o pictură’ se află ‘Car cu boi’ de Nicolae Grigorescu, ‘Spate de femeie’ de Nicolae Tonitza, ‘Balcic’ de Victor Brauner, ‘Străjerii’ de Ion Theodorescu Sion și ‘Curse de cai în Dobrogea’ de Iosif Iser.

La fel ca în prima campanie, anunțul privind proiectul‘Adoptă o pictură!’ a fost făcut public pe o rețea de socializare. Dacă anul trecut, în luna mai, inițiatorii au anunțat că este nevoie de peste 40.000 de lei pentru restaurarea a 14 picturi, anul acesta ei au nevoie de peste 94.000 de lei pentru restaurarea a 24 de lucrări.

‘Am considerat că este bine să avem un număr mai mare de lucrări pentru ca eventualii donatori să aibă o paletă mai largă de opțiuni. Întârzierea demarării celei de-a II-a ediții a proiectului a fost cauzată de evaluarea cu dificultate a lucrărilor, pentru unele dintre ele fiind necesară prezența întregii echipe la Tulcea, în contextul în care unele nu pot părăsi instituția muzeală’, a declarat șeful CMPCND, Paul Tocanie , informează Agerpres.

Tocanie și-a exprimat speranța ca lucrările de restaurare să înceapă în toamna acestui an și să se încheie până în luna mai a anului viitor, atunci când se dorește organizarea vernisajului expoziției care va cuprinde lucrările restaurate.

CITEȘTE ȘI  Proiectul de educație cinematografică "Filme pentru liceeni"

Prima campanie ‘Adoptă o pictură!’ inițiată de CMPCND din Tulcea a fost anunțată pe data de 31 mai 2016, a durat o lună și a avut ca scop colectarea a peste 40.000 de lei pentru restaurarea a 14 lucrări, unele clasate în categoria ‘Tezaur’ a patrimoniului cultural național. Organizatorii se așteptau să strângă fonduri pentru restaurarea a maximum șase lucrări, dar au obținut fonduri pentru restaurarea a 12 dintre ele.

Lucrările, degradate din cauza condițiilor de expunere și depozitare improprii, printre acestea numărându-se și opere semnate de Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu și Theodor Aman, au fost prezentate publicului anul acesta în timpul unei expoziții găzduite de Muzeul de Artă din Tulcea. Numele persoanelor care au donat pentru recondiționarea operelor sunt menționate pe etichetele de pe ramele lucrărilor.

CMPCND este parte componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ și cuprinde două clădiri de patrimoniu, Muzeul de Artă și Casa Avramide, care au fost restaurate în urmă cu aproape opt ani cu fonduri europene.

Sezonul de ‘adopții’ din acest an se va încheia pe data de 30 septembrie.

e-Cultura.info/ Autor: Luisiana Bîgea.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus