A şasea ediţie a Marșului național "Avram Iancu" debutează la Vidra

A şasea ediţie a Marșului național “Avram Iancu” debutează la Vidra

Marșului național

Marșului național “Avram Iancu”

Cea de-a șasea ediție a Marșului național ‘Avram Iancu’ va începe marți dimineața din satul Vidra, județul Alba, de la casa în care s-a născut eroul moților din Munții Apuseni, manifestarea fiind organizată, pentru al șaselea an consecutiv, de poetul Laurian Stănchescu.

Acesta a afirmat luni, la Deva, că participanții la marș vor străbate, pe jos, cei aproape 100 de kilometri care despart satul Vidra de cimitirul de la Țebea, locul în care este înmormântat Avram Iancu.

‘Avram Iancu nu este doar un simbol de moment, este un simbol al istoriei și culturii naționale. Dacă Avram Iancu nu se năștea și nu era aici, Transilvania nu era a noastră, iar astăzi prin Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. Avram Iancu a ținut în loc istoria, a dat identitate acestui popor — exact ceea ce are nevoie o națiune’, a declarat poetul Laurian Stănchescu informează Agerpes.

Marșul va fi precedat luni seara de un priveghi la casa lui Avram Iancu, din Vidra, după care marți dimineața se va pleca spre Țebea, urmând să treacă prin mai multe localități cum ar fi Câmpeni, Abrud, Mihăileni, Crișcior sau Brad. Participanții și-au propus să ajungă la Țebea sâmbătă seara, în ajunul Serbărilor Naționale organizate în cinstea lui Avram Iancu.

CITEȘTE ȘI  Corul Plugarilor din Chizătău, aniversează 160 de ani de la înființare

Între cei care vor lua parte la marș se vor număra oameni de cultură, reprezentanți din diaspora românească, dar și oameni ai locurilor. ‘La acest marș vin oameni cu lumânări aprinse, vin patrioți români, vin primari. La fiecare biserică se va face slujbă pentru sufletul lui Avram Iancu’, a explicat poetul Laurian Stănchescu.

În plus, acesta și-a manifestat speranța că un proiect de lege prin care Avram Iancu ar urma să fie declarat ‘erou și martir al națiunii române’ va fi adoptat de Camera Deputaților în cursul săptămânii viitoare.

Marșul național ‘Avram Iancu’ precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus