Abația cisterciană de la Cârța vizitată de tot mai mulți turiști

Abația cisterciană de la Cârța-Sibiu, vizitată de tot mai mulți turiști

Numărul de turiști care sunt atrași de frumusețea misterioasă a singurei abații cisterciene din România, cea din comuna Cârța, județul Sibiu, s-a dublat în prima jumătate a anului.

“Numărul vizitatorilor în localitatea Cârța s-a dublat în primele cinci luni ale anului 2014, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2013, înregistrându-se aproximativ 8.600 de vizitatori. În jur de 5.000 de persoane au vizitat în anul 2013 abația cisterciană de la Cârța, conform Direcției Județene de Statistică Sibiu”, a precizat, Simina Manea, director executiv al Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS) cetată de Agerpres.

Potrivit acesteia, între 1205 și 1206 a sosit în această parte a Transilvaniei un grup de călugări cistercieni de la mănăstirea Igriș, județul Timiș, prima mănăstire cisterciană de pe teritoriul României, fondată în anul 1179.

Nu departe de localitatea Cârța de astăzi, pe malul stâng al Oltului, călugării au ridicat o construcție simplă din lemn, însă câțiva ani mai târziu au adus maiștri pietrari din Franța, care au ridicat o adevărată construcție gotică. Noua biserică a avut un adevărat rol inițiator și de inspirație în arhitectura viitoarelor biserici fortificate din Transilvania.

Cistercienii aveau un stil de viață plin de restricții, concentrându-și munca doar în interesul laicilor. Aceștia au adus la Cârța soiuri de viță nobilă tocmai din Burgundia și se crede că, din cauza restricțiilor la hrană, vinul era singurul care le dădea putere.

Vara, călugării de la abația din Cârța mergeau în Franța la abația-mamă din Pontigny pentru a se pune la curent cu ultimele descoperiri. Pentru a se apăra mai bine împotriva inamicilor ei și-au construit două grote în apropierea mănăstirii unde se ascundeau. Legendele arată că aceștia ar fi săpat chiar un tunel ce pornea de sub altarul bisericii și care ducea până la râul Olt.

În anul 1474, regele Matei Corvin a desființat abația, deoarece localnicii din împrejurimi se plângeau mereu că aceasta ar fi cauza atacurilor necontenite ale inamicilor.

CITEȘTE ȘI  Ziua porților deschise la Muzeul "Casa Cuza Vodă"

În ciuda distrugerilor monumentul și-a păstrat arhitectura impunătoare: capiteluri, chei de boltă, ferestre și console și chiar portalul de vest din secolul XV.

Astăzi biserica este frecventată de comunitatea evanghelică din localitatea Cârța, in cele aproximativ 200 de biserici fortificate din Transilvania, șapte sunt monumente UNESCO, iar o sută sunt monumente de categoria “A”, potrivit Bisericii Evanghelice. “Un fenomen unic în lume”, așa descrie consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban, lanțul de biserici-cetăți săsești din Transilvania, din care face parte și abația de la Cârța.

Unică în lanțul de biserici fortificate din Transilvania, abația cisterciană de la Cârța nu mai este singura atracție turistică din comuna sibiană. De anul trecut, la inițiativa Consiliului Județean Sibiu, la Cârța există singura fântână dedicată Mariei Tănase. Situată la o distanță de 47 de kilometri de municipiul Sibiu și la 3 kilometri distanță de Drumul Național care leagă Sibiul de Brașov, fântâna Mariei Tănase este la Cârța, pentru că aici s-a născut mama celebrei interprete de muzică populară.

“Consider că acest mic edificiu este binevenit și este de datoria noastră să păstrăm vie memoria celei care a fost Maria Tănase, numită și Regina cântecului popular sau Pasărea măiastră. Se știe că mama sa, Ana Munteanu, este originară din comuna Cârța și astfel rădăcinile Mariei Tănase sunt pe jumătate sibiene. A fost o dorință a artistei de a se construi o fântână aici și îl felicit pe primarul Cristian Magheru că a dus la îndeplinire această dorință și că știe să promoveze valorile culturale românești“, declara anul trecut Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, după sfințirea fântânii Mariei Tănase.

e-Cultura.info/ autor: Isabela Paulescu

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus