Academia de Muzică "Gheorghe Dima" va avea primul fortepiano din România

Academia de Muzică “Gheorghe Dima” va avea primul fortepiano din România

Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca va fi dotat cu primul fortepiano din România, ca urmare a participării ca partener în proiectul “Academia Muzicală Sighișoara”, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, Fondul Tematic pentru Parteneriate și Experți, alături de Asociația Cultura Viva Sighișoara (Elveția).

Din suma de 250.000 CHF, prin care va fi finanțată organizarea Academiei Sighișoara pentru edițiile din 2014, 2015 și 2016, Academia de Muzică din Cluj-Napoca ‘Gheorghe Dima’ va beneficia de achiziționarea unor instrumente muzicale, printre care și primul fortepiano din România.

Inițiatorul Academiei Sighișoara, violonistul elvețian de origine română Alexandru Gavrilovici a declarat că acest pian este indispensabil pentru a cânta un repertoriu clasic, precum Schubert, Mozart sau Beethoven, în sonoritatea și în climatul epoci.

Compozitorul Adrian Pop, profesor al Academiei ‘Gheorghe Dima’ din Cluj Napoca, a arătat că fortepiano este prima formă a pianului actual, apărut în secolul XVIII, după clavecin și că doar prin acest pian pot fi redate compozițiile lui Mozart sau Beethoven, așa cum le-au gândit aceștia.

“Fortepiano este prima formă a pianului care și-a luat numele tocmai de la această abilitate pe care compozitorii au îndrăgit-o fantastic, de lovire a corzilor, nu de ciupire, cum este clavecinul. Dacă vă uitați în partiturile compozitorilor din baroc nu prea scrie forte și piano. Când ajungem la clasici, scrie crescendo, din ce în ce mai tare, din ce în ce mai încet, ca aceste lucruri să devină materia principală a creației și a emoției muzicale. Este un moment istoric în dezvoltarea pianului memorabil, fantastic. Un italian pe nume Cristofori a făcut niște inovații încât aceste corzi de la clavecin nu mai sunt ciupite, ci acea coardă să fie lovită. Atunci e cu totul alt sunet. Asta a fost dezvoltat și după clavecin și diversele tipuri de clavecin a apărut acest fortepiano. De acolo s-a dezvoltat pianul cu sistem vienez, cu sistem englezesc, pianul contemporan și așa mai departe. Așa au gândit tonul Mozart și Beethoven tânăr, de exemplu”, a arătat Adrian Pop.

CITEȘTE ȘI  "Îndrăgostiți fără noroc", turneu de primăvară al artistului Tudor Gheorghe

Compozitorul a spus că, în momentul în care se cântă pe aceste instrumente, cum este fortepiano, se atinge autenticitatea interpretării istorice și că acest fapt va fi demonstrat pe viu în ediția din 2015 a Academiei Sighișoara, când va fi susținut primul concert cu acest tip de pian.

Acest fortepiano va fi al doilea pian adus în România de organizatorii Academiei Sighișoara, primul ajungând în sala barocă a Primăriei Sighișoara, locul în care au loc concertele academiei. Pentru următorii trei ani, Academia Sighișoara va fi co-finanțată, print-un grant elvețian în valoare de 250.000 franci elvețieni, în baza unui proiect depus de Asociația Cultura Viva Sighișoara din Berna și de Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj Napoca.
Academia Sighișoara a fost inițiată în 1993 de Alexandru Gavrilovici și Heidi Indermühle, iar anul acesta, cea de-a XXI-a ediție se va desfășura în intervalul 1-14 august.

e-Cultura.info/ autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru)

Dacă îţi place acest material dă un like.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus