Academicianul Ion Ianoși a decedat la vârsta de 88 de ani

Academicianul Ion Ianoși a decedat la vârsta de 88 de ani

Academicianul Ion Ianoși

Academicianul Ion Ianoși

Academicianul Ion Ianoși a decedat la vârsta de 88 de ani, acesta urmând să fie incinerat luni, la Crematoriul Vitan-Bârzești.

Potrivit site-ului Universității din București, corpul neînsuflețit al profesorului este depus în imobilul din Str. Vulturilor nr. 11 (lângă Hala Traian).

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face vineri, între orele 18,00 — 20,00, dar și sâmbătă și duminică — între orele 10,00 — 16,00.

Incinerarea va avea loc luni, la ora 10,30, la Crematoriul Vitan-Bârzești.

Academicianul Ion Ianoşi s-a născut la 1 mai 1928, în Braşov. A început Facultatea de Filosofie şi Litere la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, iar în anul al doilea de facultate a plecat la studii în URSS, la Leningrad. Acolo a urmat Facultatea de Filosofie şi a obţinut licenţa în filosofie, fiind declarat şef de promoţie pe întreaga universitate. Datorită acestui fapt a primit acceptul de a se înscrie la doctorat, specialitatea estetică. La studii a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, Janina Caffe-Theodorescu, care îi va fi alături timp de 66 de ani.

Întors în ţară în 1955, este angajat la Institutul de Teatru şi Film I.L. Caragiale din Bucureşti până în 1959. Din acest an este cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Între 1958-1965 a lucrat la Secţia Artă şi Cultură al CC al PCR. A publicat lucrări de filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, estetică, teorie şi critică literară. Demn urmaş al lui Tudor Vianu, a scris şi a publicat o amplă prefaţă la Estetica acestuia.

Fin cunoscător al culturilor română, germană, rusă, maghiară, franceză, engleză şi americană a publicat de-a lungul anilor cărţi reprezentative din care enumerăm: Romanul monumental şi secolul XX, Thomas Mann, Dostoievski – tragedia subteranei, Sublimul în estetică, Sublimul în artă, Sublimul în spiritualitatea românească, Estetica, O istorie a filosofiei româneşti – în relaţia ei cu literature, Idei inoportune, Vârstele omului şi Internaţionala mea. Cronica unei vieţi.

CITEȘTE ȘI  Simpozion internațional "Cioran-Pessoa doi exegeţi ai nefericirii"

Ion Ianoşi a reprezentat cu cinste cultura română prin organizarea în 1972 a Congresului mondial de estetică la Bucureşti.
Ca profesor al Facultăţii de Filosofie, dar şi al Facultăţii de Limbi Străine, de Litere, a format în spiritul valorilor perene generaţii succesive de studenţi, unii dintre ei la rândul lor astăzi, în România şi în lumea largă, personalităţi deosebite şi semnificative.

A condus multe generaţii de doctoranzi atât în ţară, cât şi în străinătate.

A fost primit ca membru de onoare al Academiei Române, demnitate pe deplin meritată şi pe care a apreciat-o aşa cum se cuvine.

În Facultatea de Filosofie s-a simţit întotdeauna ca aparţinînd spiritului acesteia, cel de respect al ideilor universale, de înţelegere, de toleranţă către fiinţele umane. Profesorul Ion Ianoşi a ales să aparţină culturii române şi să scrie în limba poporului şi a ţării în care a trăit. Cu certitudine Academicianul Ion Ianoşi a fost o personalitate exemplară a culturii române. A avut sigur virtutea înţelepciunii şi pe cea a curajului blând şi a blândeţii curajoase. Sunt virtuţi ale oamenilor rari.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus