Accente- idei și forme în ceramică

Accente- idei și forme în ceramică GALERIE FOTO

Instantaneu din expozitie

Instantaneu din expozitie

Galeria Galateea ne invită până pe 8 martie, să vizităm expoziția Accente. Acuratețea manifestării vizuale este cea pe care o observăm din stradă, prin ferestrele generoase, încă înainte de a intra în spațiul expozițional. Lucrările -suficiente pentru a crea un traseu vizual interesant- sunt foarte bine raportate la dimensiunile relativ mici ale galeriei.

Iar faptul că piesele ceramice se încadrează în aria unui minimalism la care arta contemporană încearcă să răspundă cu o ofertă conceptuală surprinzătoare, conferă în plus, o lectură plăcută ochiului și sufletului.

Accente reprezintă la Galeria Galateea, o a doua selecție operată asupra Bienalei Internaționale de Artă Ceramică de la Cluj, manifestare desfășurată în luna octombrie a anului trecut. Juriul ales pentru importantul eveniment clujean s-a oprit asupra unui număr de 110 ceramiști din totalul înscrișilor de 195.

Acum, în galeria bucureșteană putem vedea lucrările semnate de 15 dintre participanții la Bienală. Pentru evenimentul din Capitală semnalăm că în decizia construirii expoziției Accente s-au împletit trei personalități. Cristinei Popescu Russu, Luciei Lobonț și lui Nicolae Moldovan li se datorează raportul de 1 la 2: 5 dintre artiștii reprezentați acum la București sunt din România, restul de 10 sunt din străinătate. Vasile Cătărău, Ovidiu Ionescu, Nicolae Moldovan, Fulop Gyorgy și Carmen Tănăsoiu reprezintă arta ceramicii actuale în România. Ceilalți artiști importanți vin din: Turcia, Marea Britanie, Argentina, SUA, Suedia, Belgia și Canada.

De la primul contact cu expoziția remarcăm gama dominantă cromatic a pieselor din expunere, axată pe alb și negru, griurile fiind și ele foarte prețuite de creatori. Doar câteva lucrări beneficiază de culoare și aceea, evident, din motive conceptuale, abordată cu discreție.

CITEȘTE ȘI  Expoziţia "Horia Maicu - Arhitect al Secolului XX"

Trei dintre piesele alese să comunice idei și forme în expoziția Accente sunt dependente în expunere de zona parietală, una este concepută ca panou decorativ, celelalte sunt expuse pe socluri de diverse înălțimi, facilitându-se cu atenție, buna lor exprimare și deci, receptarea de către privitor.Toate piesele ne-au atras atenția prin idee, execuție și frumusețe.

Serge Dos Santos din S.U.A. cu lucrarea în gresie Este deja mâine câștigă privitorul prin vitalitatea imprimată în plus, unei forme circulare. După furtună, construcția din lut negru și porțelan Keraflex printat a Gracielei Olio din Argentina simulează un peisaj miniatural. Sferele mici, diferit colorate ale lui Karin Ostberg (36, o mică grămăjoară) alcătuiesc pe perete o hartă surprinzătoare, lucrarea regăsindu-se pe afișul evenimentului bucureștean. Demet Iper Dicte din Turcia cu “vasul” său dantelat de porțelan Alb și subțire oferă un joc minunat de umbre, depășind tactilul obiectului. Paravanul lui Ovidiu Ionescu sugerează o deschidere a ceramicii către designul ambiental.

Expoziția Accente stimulează imaginația privitorului, oferindu-i acestuia categoric, plăcerea de a descoperi cât ludic, dramă ori entuziasm pot sta la temelia unei opere de artă.


Galerie Foto

The specified gallery id does not exist.


e-Cultura.info / Autor dr. Roxana Păsculescu, critic de artă


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus