Actorul Marin Moraru a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani

Actorul Marin Moraru a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani – VIDEO

Actorul Marin Moraru

Actorul Marin Moraru

Cunoscutul actor Marin Moraru a decedat duminică după-amiază, în jurul orei 17,30, la Spitalul Elias, a declarat managerul instituției, dr. Doina Dimulescu. În urma sa rămân zeci de roluri pe scenele de teatru, de la TNB la Bulandra, Nottara sau Odeon, şi în filme regizate de Sergiu Nicolaescu sau Dan Piţa. Marin Moraru, omul discret şi personalitatea marcantă a teatrului şi a cinematografiei româneşti.

Potrivit acesteia, actorul se internase la Spitalul Elias în urmă cu aproximativ 10 zile, el prezentând o formă gravă de boală.

În vârstă de 79 de ani, actorul Marin Moraru (Marinuș, pentru prieteni) s-a născut la 31 ianuarie 1937 la București.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea, rolul său pentru examenul de diplomă fiind Agamiță Dandanache, în piesa ‘O scrisoare pierdută’ de I.L. Caragiale.

Marin Moraru este considerat unul dintre cei mai mari actori români ai generației sale, având o carieră care cuprinde 25 de lung metraje și roluri jucate pe scenele Teatrului de Comedie (1965-1968), Teatrului Bulandra (1968-1971) și Teatrului Național din București (1971), al cărui Societar de Onoare este din 2002.

În 2007 a fost recompensat cu Premiul de Excelență acordat de revista VIP. Alături de Gheorghe Dinică și Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) cu ocazia aniversării instituției. În același an, actorul a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național ‘Serviciul Credincios’ în Grad de Mare Cruce. În 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Printre filmele memorabile în care a jucat Marin Moraru se numără: , „Ringul”, regia Sergiu Nicolaescu, 1983, „Concurs”, regia Dan Piţa, 1982, „Faleze de nisip”, regia Dan Piţa, 1982, „Iarna bărbaţilor”, regia Mircea Moldovan, 1977, „Tufă de Veneţia”, regia Petre Bokor, 1977, „Operaţiunea Monstrul”, regia Manole Marcus, 1976, în care a jucat alături de Toma Caragiu, „Toamna bobocilor”, regia Mircea Moldovan, 1975, „Actorul şi sălbaticii”, regia Manole Marcus, 1974, „Filip cel Bun”, regia Dan Piţa, 1974, „Un comisar acuză”, regia Sergiu Nicolaescu, 1974 sau „Haiducii”, regia Dinu Cocea, 1965.

Uniunea Teatrală din România (UNITER) exprimă profunda tristețe față de dispariția actorului Marin Moraru. “Implicat și impulsiv, se străduia să rămână distant, cu vorba, aparent, scurtă și tăioasă. De fapt, era un suflet tandru și copilăros, ce iubea la nebunie lumea asta așa cum era ea. Îi plăcea diversitatea, pe care o exprima scurt și concis în două vorbe. Numai ochii lui spuneau câte vorbe nerostite se certau prin lăuntrul lui Marinuș Moraru” se arată în comunicatul de presă al UNITER.

CITEȘTE ȘI  Regizorul Nagy Botond, câștigător al marelui premiu al Festivalului Național de Debut in Regie "D-Butan-T"

Marin Moraru a lăsat în urmă roluri devenite legendare și o mimică de scenă unică, a afirmat ministrul Culturii, Corina Șuteu.

“Ca orice foarte mare artist, Marin Moraru s-a stins cu discreție. A lăsat în urmă roluri devenite legendare, o mimică de scenă unică, un univers de personaje pe care îl păstrăm și îl vom păstra întotdeauna în cea mai luminoasă parte a memoriei noastre afective. Marii artiști trăiesc ca să ne învețe și pe noi cum să trăim mai frumos”a mai afirmat Ministrul Culturii.La rândul lor colegii de scena deplang dispariţia colegului lor Marin Moraru.

“O să mi-l amintesc ca pe un mare actor, cel mai mare actor pe care l-am avut în ultima perioadă. Era un actor uriaș și pot să mai spun că pleacă fără urmași, adică (…) este unic și irepetabil. Nu poate fi nimeni ca Marinuș. Am avut cinstea, onoarea, bucuria să joc cu el în câteva seriale de televiziune la postul Acasă (…) Era un om de o căldură și de o cumsecădenie rar întâlnite. Nici nu mai găsești așa ceva. Mi-aduc aminte că a fost foarte marcat când a murit Dinică și tăcând așa la un moment dat a zis ‘Ce vrei, dragă? Viața merge înainte’. Așa zic și eu acum: ‘Viața merge înainte’”, a spus Florin Zamfirescu.

“Mor în ultimul timp mari personalități artistice ale țării. Au murit de curând Adrian Enescu, un mare compozitor, maestrul Beligan, mi-a murit și un coleg de promoție de la Târgu-Mureș, Mihai Gingulescu (…) Și iată că a dispărut și Marinuș, un actor excepțional, de o discreție și de o delicatețe extraordinare. Forma un cuplu cu soția lui de invidiat și de respectat, oameni care și-au dedicat toată viața artei și teatrului. Mă refer mai ales Marinuș, care niciodată n-a încercat să iasă în față, fiind unul dintre cei mai mari actori ai noștri. Regret din tot sufletul dispariția lui”, a spus Alexandru Arșinel.

“Dumnezeu ne lasă tot mai săraci. A mai dispărut un mare artist, un mare actor, un prieten, un camarad, un om cu un suflet foarte larg. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Ion Besoiu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului va fi depus marți seara la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, iar miercuri, între orele 10,00 și 13,00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național “I. L.Caragiale” din București. Înmormântarea va avea loc la ora 14,00 la Cimitirul Bellu ortodox.

e-Cultura.info / Autor: Roberto Stan


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus