Alexandru Giugaru

Alexandru Giugaru

Alexandru Giugaru

Alexandru Giugaru

Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai mari actori de comedie români, s-a născut la Huși, județul Vaslui, la 23 iunie 1897. A urmat cursurile Liceului Cuza Vodă din orașul natal. În 1926, a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București.

A interpretat, pe scena Teatrului Național București, personaje comice, multe din repertoriul marelui dramaturg I.L. Caragiale sau din opera lui Carlo Goldoni.

Printre piesele în care a smuls ropote de aplauze pe scena Teatrului Național din București. A interpretat multe roluri trilogia satirică a lui I.L. Caragiale, în regia lui Sică Alexandrescu, adică ”O scrisoare pierdută”, ”O noapte furtunoasă”, ”D’ale carnavalului”, în care i-a avut parteneri de scenă pe Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteșteanu, Radu Beligan, Elvira Godeanu.

Cu ”Revizorul” de Gogol a mers în turneu la Moscova, cu ”Bădăranii” de Carlo Goldoni — în turneu la Veneția.

Unul din multele sale roluri memorabile a fost cel din piesa ”Conu Leonida față cu reacțiunea”, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic. S-a remarcat și în piesa de teatru ”Coana Chirița” de Tudor Mușatescu, în ”Take, Ianke și Cadâr” regizată de Ion Finteșteanu, ”Nevestele vesele din Windsor” etc.

CITEȘTE ȘI  Ion Țuculescu

Vocea sa inconfundabilă și jocul extrem de natural l-au recomandat și pentru roluri în filme.

Prima peliculă în care a apărut a fost “Legenda celor două cruci” (1925), în regia lui Ghiță Popescu și a lui Eftimie Vasilescu, notează Cristina Corciovescu și Bujor T. Rîpeanu în volumul ”1234 cineaști români”, Editura Științifică, 1996.

A mai jucat în filme precum “Păcală și Tândală la București” (1925), “Venea o moară pe Siret” (1929), “O noapte furtunoasă” (1942), “O scrisoare pierdută” (1953), “Două lozuri” (1957), “D’ale carnavalului” (1958), “Post-restant” (1961), “Haiducii” (1965).

Ultimul film în care a fost distribuit, alături de Toma Caragiu și Marga Barbu, a fost “Răpirea fecioarelor” (1967), în regia lui Dinu Cocea.

Unul din memorabilele sale filme a fost ”Directorul nostru”, din anul 1954, în care a jucat alături de Grigore Vasiliu Birlic. În anul 1964, a obținut titlul de ”Actor emerit” și ”Premiul de Stat”. Casa de Cultură din Huși îi poartă numele.

A fost căsătorit și a avut doi copii, un fiu și o fiică. A murit la București, la 15 martie 1986.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus