Amplu proiect de restaurare, conservare și amenajare la Cetatea Râșnov

Amplu proiect de restaurare, conservare și amenajare la Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov, unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din județul Brașov, va intra în cel mai amplu proiect de restaurare, conservare și amenajare muzeală, în cadrul proiectului “Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov – Incinta de Vest – și crearea infrastructurii conexe”, au anunțat într-o conferință de presă primarul Râșnovului, Adrian Veștea, și directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, istoricul Nicolae Pepene.

“Este unul din cele mai importante proiecte din punct de vedere muzeal din județul Brașov și de ce nu din România, pentru că Cetatea Râșnov, după cum vedem, are un aflux de turiști din ce în ce mai mare, și cred că este necesar ca cetatea să beneficieze de un asemenea proiect. Proiectul a fost elaborat, am obținut avizele de la Ministerul Culturii și este gata pentru a-l depune în vederea obținerii finanțării. Valoarea totală a proiectului cu TVA inclus este de 3,9 milioane de euro. Este un proiect care rezolvă în totalitate toate necesitățile din Cetatea Râșnov din punct de vedere al restaurării, din punct de vedere al spațiilor expoziționale. Cred că este proiectul care închide cercul pe care Râșnovul l-a abordat prin crearea unei baze de agrement cât mai atractive pentru turiștii care vizitează orașul, dacă luăm în calcul și celelalte obiective realizate până acum, respectiv liftul spre cetate pornind din centrul orașului, Dino Park, Baza sportivă de sărituri cu schiurile de pe Valea Cărbunării, reabilitarea centrului istoric al Râșnovului’, a declarat primarul Adrian Veștea.

Istoricul Nicolae Pepene a spus că după restaurarea Cetății Râșnov va exista un monument istoric cu foarte multe spații muzeale, cu expoziții atractive și piese de patrimoniu.

CITEȘTE ȘI  Donație de aproape 60.000 dolari pentru restaurarea a trei biserici fortificate din Judeţul Sibiu

“O să avem mai multe spații pentru festivalurile și concertele desfășurate în cetate, o să avem spații speciale pentru living history, o să încercăm să implementăm acest concept de reconstituire istorică, aceste lecții istorice pe viu în Cetatea Râșnov, cumva în premieră națională și, foarte important, o să avem o agendă culturală pentru copii, pentru elevi, nu doar în timpul perioadelor gândite de genul “Școala altfel”, pentru a atrage copiii în cetate. Noi sperăm ca în timpul vacanțelor să dezvoltăm programe speciale, pentru că acum nu putem folosi Incinta de vest a cetății, nici măcar jumătate din spații. Am fost obligați să creăm un circuit de vizitare securizat, iar din momentul în care cetatea va fi restaurată și va fi amenajată cu toată infrastructura conexă, o să avem cu siguranță o activitate foarte bogată și importantă.”, a punctat Pepene.

În cadrul proiectului sunt prevăzute o serie de lucrări de intervenție la nivelul construcțiilor care alcătuiesc Cetatea Râșnov-Incinta de Vest, dar și crearea infrastructurii conexe care să susțină demersul intervențiilor. Este vorba de intervenții de restaurare, conservare, punere în siguranță, igienizare, amenajare interioară și exterioară, sistematizare verticală, punere în valoare și semnalizare.

Primarul Râșnovului a precizat că, în cazul în care proiectul nu va fi aprobat, va fi pus în practică cu bani de la bugetul local. În toamna acestui an se va ști dacă proiectul va primi finanțare și, cel mai probabil, lucrările vor începe anul viitor și vor dura doi ani.

e-Cultura.info/ Autor: Jana Pintili


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus