Bucureștiul are ce să ofere turiștilor străini

Ana-Maria Brânză: Bucureștiul are ce să ofere turiștilor străini; este un oraș destul de primitor

Foto: Cristian NISTOR

Foto: Cristian NISTOR

Ana-Maria Brânză, vicecampioană olimpică și multiplă campioană europeană și mondială la spadă, și-a împărțit copilăria între București și Craiova, în drumul ei de afirmare în scrima națională și internațională, dar Capitala continuă să joace un rol important în viața ei.

În cadrul proiectului ”ORAȘUL MEU, BUCUREȘTI”, Ana-Maria Brânză s-a declarat fascinată de Cuba și de Havana, dar consideră că și Bucureștiul are ce să le ofere turiștilor străini, obiective precum Casa Poporului sau Centrul vechi.

Înstrăinată de București, încă de la 13 ani, când a început drumul spre marea performanță în scrimă, Ana-Maria Brânză descoperă cu plăcere părțile frumoase ale orașului, ultima revelație fiind Parcul IOR, unde a fost recent cu prilejul unui cros. Rutina din sport, cu antrenamente, stagii de pregătire, deplasări, competiții, i-au permis un contact strâns mai ales cu zona Ghencea, însă Ana-Maria și-ar dori în primul rând mai multe parcări și drumuri care să permită un trafic fluent într-un oraș devenit prea aglomerat.

Reporter: Sunteți născută la București. Ce înseamnă pentru dvs Bucureștiul?

Ana-Maria Brânză: Sunt născută în București, dar o mare parte a vieții am trăit-o la Craiova, încă de la vârsta de 13 ani. Am fost nevoită să mă mut în Oltenia după ce am fost selecționată la lotul național de junioare, acolo era centrul nostru de pregătire. Drept urmare am lipsit vreo 10 ani, exact perioada în care orice tânăr bucureștean începe să-și descopere orașul. M-am întors după 10 ani în București, dar în această perioadă veneam acasă la părinți în vacanțe. Deși târziu, am început să-l descopăr, să-i văd părțile frumoase și întotdeauna pentru mine Bucureștiul a însemnat acasă. Pentru că aici îmi era familia și așteptam cu drag să mă întorc acasă după fiecare competiție.

Reporter:  Cum arăta orașul copilăriei dvs și cum vi se pare în ziua de azi?

Ana-Maria Brânză: Tot ce țin minte din perioada copilăriei e parcarea blocului în care stăteam, unde mă jucam cu copii de aceeași vârstă șotron și toate acele jocuri copilărești. Altfel, țin minte drumul pe care îl făceam în fiecare zi până la stadionul Ghencea, locul unde mi-am petrecut mai mult de jumătate din viață și bineînțeles drumul către școală. Cum arată azi Bucureștiul? Mult mai aglomerat și bucureștenii mult mai grăbiți — cam asta este percepția mea — și lipsa copiilor din spatele blocurilor. Nu mai văd copii jucându-se acolo și asta o spun cu părere de rău.

Reporter:  Ce vă place cel mai mult la București?

Ana-Maria Brânză: În primul rând mă simt acasă și de fiecare dată revin cu drag, deși nu am fost prea atașată de casă, fiind plecată așa de mult timp. Așa cum e o colegă de echipă, care de fiecare dată când este plecată din țară îmi spune că îi e dor și de copacul din fața blocului. Mie mi-e dor de locurile în care am copilărit, chiar dacă m-am mutat din acel loc. Momentan locuiesc în afara Bucureștiului, dar legătura rămâne permanentă, zilnică. Îmi e însă drag să merg în locurile în care am copilărit, pentru că mă năpădește așa un sentiment de nostalgie.

Reporter: Care este locul dvs preferat din București?

Ana-Maria Brânză: Sinceră să fiu, nu am un loc favorit în București. Cea mai legată sunt de zona Ghencea, unde mă antrenez și cred că știu fiecare colțișor. Când eram mică, obișnuiam chiar să număr și pietrele de la școală până acasă. Dar, momentan, singurul loc pe care l-am descoperit de curând și de care m-am îndrăgostit la prima vedere este Parcul IOR. L-am descoperit cu ocazia unui cros anul acesta, în ianuarie, și mi se pare un colțișor de rai în București.

Reporter: : V-ați mutat din București, ce v-a determinat să faceți acest pas?

Ana-Maria Brânză: Momentan locuiesc în Bragadiru. În mare parte am ales să mă mut din București din cauza aglomerației. Stăteam pe o străduță unde nu erau suficiente locuri de parcare și era un chin să vin seara acasă după antrenament și să dau turele necesare în jurul blocului în căutarea unui loc de parcare. Dar nu mă văd mai departe de București, pentru că viața mea este concentrată aici, chiar dacă stau la câțiva kilometri. Mai departe de atât nu cred că m-aș muta. Deși a fost o perioadă, după ce am revenit la București, când mă simțeam parcă mai legată de Craiova. Dar fiecare dintre aceste locuri are o semnificație aparte pentru mine. La Bragadiru îmi place parcul din oraș. În momentul de față, primăria a investit, printr-un proiect european, foarte mult și a restaurat parcul. În afară că au pistă de biciclete, au zona de grătare, foarte civilizat, gazon peste tot, locuri de joacă pentru copii. Chiar este o zonă cu aparate de fitness stradale și fiecare locuitor se poate bucura de mișcare. Eu veneam la Bragadiru doar acasă și nimic mai mult, nu am explorat prea mult zona, dar acest parc mi-a fost recomandat de mama mea. Am mers să-l văd și chiar este locul în care mă liniștesc și de multe ori mă și antrenez acolo.

Ana Maria Brânză

Ana Maria Brânză

Reporter:  Ca sportivă, ați fost prin multe orașe ale lumii. Care a fost orașul care v-a rămas la suflet și de ce?

Ana-Maria Brânză: Având în vedere că țara favorită și cea care a rămas cea mai aproape de inima mea este Cuba, Havana are un rol foarte important. Practic e ca o întoarcere în timp. Am fost fascinată de la prima vizită de fiecare străduță care are o poveste în Havana, de locuitorii ei în primul rând. E ceva magic în acel loc, ceva care nu se poate exprima în cuvinte. M-am bucurat că timp de 10 ani am avut competiții acolo. Cunosc cred mai bine Havana decât centrul Bucureștiului, dacă pot spune așa. Iar din Europa, Barcelona are, la fel, un farmec aparte, dar nu mă văd trăind în niciunul dintre aceste orașe, oricât de mult îmi plac. Prefer să merg ca simplu turist ca să le explorez, dar nu mă văd trăind în altă parte decât în România. Cel puțin momentan.

Reporter: : Ce v-ar plăcea să se schimbe în București în următorii ani?

Ana-Maria Brânză: Tocmai vin după un drum din celălalt capăt al Bucureștiului, mi-aș dori să avem parte de un trafic ca afară. Sau un trafic lejer, să nu ne pierdem jumătate din viață în mașină, așteptând la semafor. Cred că dacă astea s-ar rezolva — problema locurilor de parcare și a traficului — lumea ar trăi mult mai fericită aici.

Reporter:  Cu ce credeți că îi poate atrage Bucureștiul pe turiștii străini?

Ana-Maria Brânză: Cred că Bucureștiul este un oraș destul de primitor cu străinii. În afară de obiectivul turistic principal, cel care vrea să fie văzut de toată lumea — Casa Poporului—, mai sunt și Arcul de Triumf, Dealul Mitropoliei, parcurile Herăstrău și Cișmigiu, Centrul vechi. Avem locuri încărcate de istorie și cred că Bucureștiul are ce să ofere turiștilor străini. Din câte am discutat cu prieteni care au fost în România, au fost încântați de spiritul nostru, s-au simțit foarte bine primiți și majoritatea au votat Casa Poporului ca fabuloasă. Și nu pot decât să le dau dreptate.

Reporter: : Bucureștiul de altădată și Bucureștiul de azi. Ce ați alege și de ce?

Ana-Maria Brânză: Aș alege facilitățile de azi și liniștea de atunci. Nu sunt familiarizată cu Bucureștiul vechi decât din poveștile mamei. Îmi place, când avem ocazia, să ne plimbăm la pas prin oraș, ce era pe vremea copilăriei ei prin anumite locuri din Capitală și mă gândesc cum ar fi fost să fi trăit eu atunci. Cu siguranță era un oraș mai aerisit, iar oamenii mai zâmbitori și mai puțin grăbiți decât suntem azi și în permanentă criză de timp.

Reporter:  Care este amintirea dvs cea mai dragă legată de București?

Ana-Maria Brânză: Cea din clasele V-VIII. Făcusem o adevărată pasiune să mergem după ore în parcul Carol. Eram o gașcă de prieteni, stăteam foarte aproape în zonă și după fiecare zi de școală ne petreceam timpul acolo și am amintiri dragi, amintiri de copii. Îmi amintesc și de o întâmplare amuzantă, de fiecare dată când aveam competiție în București, părinții nu mă puteau duce la Sala Floreasca și eram nevoită să-mi car echipamentul singură. Mă urcam în tramvaiul 32 și luam metroul de la Piața Unirii. Nu știu cum reușeam, dar de fiecare dată în loc să merg spre Aviatorilor, luam metroul în sens greșit. Asta nu mi s-a întâmplat în niciun alt oraș, în orice țară am fost, să încurc metroul. Dar în București, de fiecare dată, greșeam peronul și trebuia să cobor și să mă întorc din drum. Cred că din acea perioadă, de peste 15 ani, nu am mai fost cu metroul. Cu siguranță mi-ar face plăcere să refac acel drum, dar sper că acum nu mai încurc liniile.

Reporter:  Dacă ar fi să transmiteți o urare orașului de ziua lui, care credeți că i s-ar potrivi cel mai bine Bucureștiului la cei 555 ani de existență?

Ana-Maria Brânză: Îi doresc orașului să rămână frumos, așa cum este el, iar noi, cei care trăim aici, să avem grijă de el, să ne facem curat în porțiunea noastră, să avem grijă de fiecare floare, de fiecare fir de iarbă care crește în București.

CITEȘTE ȘI  Eugen Cristea: La mulți ani, București și să mă iubești așa cum te iubesc și euEugen Cristea: Many happy returns, Bucharest! Love me as I love you!

e-Cultura.info/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Țenea

Un proiect editorial inţiat de Agerpres

Photographies by Cristian NISTOR

Photographies by Cristian NISTOR

Epee fencer Ana-Maria Branza, Olympic vice champion and several times European and world champion, shared her childhood between Bucharest and Craiova (southwestern Romania) as she built a name in national and international sports. She maintains, however, that the Capital still has a major part in her life, especially as it has many interesting places she still has to discover.

In an within the MY CITY, BUCHAREST project, she said Cuba and Havana are fascinating, but Bucharest also has things to offer to foreign tourists — like the Parliament Palace and the Old Downtown.

Estranged from Bucharest at the young age of 13, when she began her career, Ana-Maria Branza is now gladly discovering the beautiful parts of the city. Her last revelation is the IOR park, where she recently participated in a cross-country running race. Her athletic routine of training sessions, preparation stages, travels and competitions allowed her a more close contact only with the Ghencea neighbourhood. Nevertheless, she says she would firstly like more parking places and streets allowing fluid traffic in a crowded city.

Reporter:You were born in Bucharest. What’s the city to you?

Ana-Maria Branza: I was born in Bucharest, but I lived a great part of my life in Craiova, since I was only 13. I had to move to Oltenia [the province around Craiova] after I was selected for the junior national team; our training centre was there. Thus I was absent for about 10 years, precisely at the age when any young Bucharester begins discovering their city. I came back to Bucharest after 10 years, but meanwhile I used to return to my parents’ home for the holidays. Although late, I began discovering the city, see its nice parts, and Bucharest always meant home for me. That’s because my family was here, and I used to look forward fondly to getting back home after each competition.

Reporter: How did the city look when you were a child, and how does it seem today?

Ana-Maria Branza: All I remember from my childhood was the parking lot of our block of apartments, where I used to play with kids of my age — hopscotch and all those children’s games. Besides, I remember the daily travel to the Ghencea Arena, where I’ve spent more than half of my life; and of course, the road to school. How does Bucharest look today? Much more crowded, and Bucharesters much more hectic — this is sort of my perception; and no children behind the blocks. I don’t see children playing there no more, and it’s a sad thing for me to say.

Reporter: What do you like most in Bucharest?

Ana-Maria Branza: Firstly, I feel home, and I wholeheartedly return here every time, although I was not too much attached to home, as I was away for so long. Like one of my teammates, who tells me every time she is away from the country she misses even the tree in front of her block. I miss the places of my childhood, although I have moved away. Right now I live outside Bucharest, but the bond remains permanent, daily. I love, however, returning to the places of my childhood — I am overwhelmed by sort of a nostalgic feeling.

Reporter: Which is your favourite spot in Bucharest?

Ana-Maria Branza: Honestly, I don’t have one. I’m most bonded to the Ghencea neighbourhood, where I train, and I think I know every corner of it. As a child, I went as far as counting the pebbles from school to home. But right now, the only place I’ve discovered recently and loved at first sight was the IOR Park. I discovered it at a cross country running race this year, in January, and it seems to me a little piece of heaven in Bucharest.

Reporter: You moved away from Bucharest. Why?

Ana-Maria Branza: Currently I live in Bragadiru [a commune just southwest of Bucharest]. I mostly chose to move away from Bucharest because of the overcrowding. I used to live on a little street with insufficient parking spots, and it was painful to get back home in the evening, after training, and have to drive around the block looking for a parking place. But I don’t see myself too far from Bucharest, because my life is concentrated here, even if I live a couple of kilometres away. I don’t think I would move further. Nevertheless, there used to be a time, after my return to Bucharest, when I felt somehow more linked to Craiova. But each of these places has a special meaning to me. In Bragadiru I love the town park. At present, the municipality invested a lot, under a European project, to restore the park. Besides a bicycle track, there’s a barbecue area, very decent, lawns everywhere, children playgrounds. There’s even an area with outdoor fitness facilities, and every local can enjoy exercising. I used to just come home in Bragadiru, nothing more; I did not explore the area much, but this park was recommended by my mother. I went seeing it, and it really is the place where I cool off, and I often train there sometimes.

Ana Maria Brânză

Ana Maria Brânză

Reporter: You travelled to many cities around the world as an athlete. Which one remained into your heart, and why?

Ana-Maria Branza: As my favourite country, nearest to my heart is Cuba, Havana has a very important position. It’s practically a travel back in time. I was fascinated since my first visit there by every little street that has a story in Havana; by its people, mostly. There’s something magic there, something hard to put into words. I was glad to compete there for 10 years. I think I know Havana better than Bucharest’s downtown, if I may say so. And in Europe, Barcelona similarly has a particular appeal; I don’t see myself, however, living in any of these cities, no matter how much I like them. I prefer go explore them as a mere tourist, but I don’t see myself living anywhere else than Romania. At least for now.

Reporter: What would you like to change in Bucharest over the coming years?

Ana-Maria Branza: I’ve just returned from a travel to the other end of Bucharest; I wish we had a traffic like abroad. Or an easy traffic, not losing half of our lives in a car, waiting for the green light. I think if these would be solved, the problem of parking places and of traffic, people would have happier lives here.

Reporter: What do you think could attract foreign tourists to Bucharest?

Ana-Maria Branza: I think Bucharest is quite welcoming to foreigners. Besides the main tourist attraction I would like everybody see — the Parliament Palace — there’s also the Triumphal Arch, the Metropolitan Hill, the parks, Herastrau and Cismigiu, the Old Downtown. We have history-rich places, and I think Bucharest actually has something to offer to foreign tourists. From my discussions with friends who visited Romania, they were charmed by our spirit, they felt very welcome and most of them voted the Parliament Palace as fabulous. I cannot but agree.

Reporter: Old time Bucharest and today’s Bucharest — what’s your choice, and why?

Ana-Maria Branza: I’d choose modern facilities and the quiet of old days. I am not familiar with old times Bucharest, other than through my mother’s stories. I like, when we have the chance to slowly walk through the city, what used to be when I was a child in some spots of the capital, and I think how would my life had been back then. It surely was a looser city, with more smiling, less frantic people than we are today, when we always lack time.

Reporter: What’s your fondest memory of Bucharest?

Ana-Maria Branza: My 5th through 8th grades in school. We had developed a passion to go to Carol Park after classes. We were a bunch of friends living nearby, and every day after classes we spent time there; I have very dear memories, childhood memories. I also recall a funny thing; every time I competed in Bucharest, my parents were unable to take me to Floreasca Hall, and I had to carry my equipment. I used to take tram 32 and the subway from Unirii Square. I don’t know how I managed to get the subway in the wrong direction every time, instead of going to Aviatorilor Station. It never happened to me in any other city, getting confused in the subway. But in Bucharest, I went to the wrong line every time, and I had to get down at the first station and turn back. I think since then, more than 15 years ago, I never took the subway again. I would definitely like to take that travel again, hoping I would not go to the wrong line this time.

Reporter: If you were to wish something to Bucharest on its anniversary, what would be more proper for its 555 years?

Ana-Maria Branza: I wish the city to stay beautiful like it’s now, and we other living here to take care of it, clean our own piece of it, cure every flower and grass leave growing in Bucharest

By e-Cultura.info/ autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Țenea

An edithorial project initied  by Agerpres

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus