A apaărut volumul "Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat"

A apaărut volumul “Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat”

Volumul

Volumul “Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat”

Cartea “Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat” scrisă de Nicolae Șt. Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, a fost lansată la Banca Națională a României.

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a afirmat că profesorul Nicolae Noica nu a scris o carte, “ci a făcut un meritat elogiu, a găsit un răspuns axiomatic la întrebarea ce a făcut Ionel Brătianu pentru țară”. “Ionel Brătianu nu a trebuit să facă nimic pentru țară, fiindcă el a făcut chiar țara din funcția înaltă în care s-a aflat”, a subliniat Pop.

În opinia sa, era nevoie de o astfel de carte în contextul pregătirii Centenarului Marii Uniri, dar și “pentru a sensibiliza clasa politică românească actuală”.

“Era nevoie de această monografie pentru că ne pregătim de Centenarul Marii Uniri și fiindcă nu trebuie să uităm, deoarece uitarea înseamnă moarte. Era nevoie de această monografie pentru că, nu cu mult timp în urmă, într-un orășel din România oficialitățile locale fără minte au interzis un bust al Ionel Brătianu. (…) Era nevoie de această carte pentru a sensibiliza clasa politică românească actuală în cadrul căreia mulți au meseria inexistentă de politicieni, fără să fi construit o casă, fără să fi sădit un pom, fără să fi dat țării un prunc rămas acasă”, a declarat Ioan-Aurel Pop, citat de Agerpres.

Academicianul a precizat că volumul profesorului Nicolae Noica este “o carte despre demnitatea unui om politic român, iar demnitatea acestui român este răsfrântă asupra unei națiuni — națiunea română”.

“Cred că nu există clădire mai importantă în București (…) despre care să nu fi scris profesorul Noica. Trebuie să-i mulțumim foarte mult”, a spus, la rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, amintind, printre altele, clădirea Băncii Naționale, Palatul Regal, lucrările lui Liviu Ciulley, Ministerul Lucrărilor Publice (în prezent Primăria Capitalei), Palatul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (în prezent ASE).

“Apariția acestei cărți constituie un important eveniment editorial, fiindcă se înscrie în suita de comemorări ale momentelor cruciale petrecute acum o sută de ani, între 1916 și 1918, cu un rol decisiv în împlinirea unui ideal de veacuri — Unirea cea Mare. Iată de ce — scrie autorul — am crezut că avem datoria să facem să retrăiască personalitatea celui ce a condus Guvernul României în acele timpuri de la răscrucea istoriei și a luat principalele decizii după o matură chibzuință”, a subliniat Mugur Isărescu în prefața cărții.

Volumul, apărut la Editura Vremea, cuprinde numeroase pagini de corespondență privată a lui Brătianu către familie, prieteni, cunoscuți, precum și însemnări personale pe teme politice sau pe marginea unor călătorii, dar și informații — unele dintre ele de culise — despre Ion I. C. Brătianu.

Cartea conține și foarte multe fotografii din arhiva Academiei Române, Arhivele Naționale ale României și arhiva autorului, precum și scrisori ale Ion I.C. Brătianu, planuri de lucru și desene inginerești.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page
CITEȘTE ȘI  Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii 2015

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus