Artefact unic în lume, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Artefact unic în lume, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Una dintre capodoperele artei romane cunoscute până acum de pe întreg teritoriul provinciei Dacia, un artefact unic în lume, statueta lui Hercule, care dacă ar fi licitată pe piața internațională ar putea ajunge la un milion de euro, poate fi admirată, timp de o lună, în cadrul unei expoziții găzduite de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Descoperită accidental în urmă cu doi ani, sustrasă din teren de managerul de proiect al lucrării de introducere a canalizării într-un cartier din Alba Iulia, care a încercat să o tranzacționeze pe piața neagră contra sumei de 6.000 de euro, statueta lui Hercule este o piesă care face parte, susțin muzeografii, din tezaurul de antichități al României informează Agerpres.

“Dincolo de povestea recuperării piesei, întrunind exigențele unui adevărat roman polițist, statueta este o capodoperă desăvârșită cum puține au fost descoperite până în momentul de față în Dacia Romană”, sunt de părere

Foto: (c) muzeuluniriialba.wordpress.com

reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.Cu o înălțime de 87 de centimetri, statueta este realizată din marmură de import, cel mai probabil din Asia Mică, și datează din prima jumătate a secolului al II-lea. Ea aparține unui tip iconografic cunoscut sub numele de “Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV î. Hr.).

Artefactul, despre care specialiștii muzeului din Alba Iulia susțin că este unic în lume, îl reprezintă pe Hercule și trei dintre muncile sale. Potrivit directorului general al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, “este o piesă unică în lume, deoarece sunt reprezentate în această statuie mai multe din muncile lui Hercule, respectiv cele cu numerele 1, 7 și 11″. El a menționat că mai sunt în lume statui ale lui Hercule, dar nu în această reprezentare.

Pe teritoriul fostei Dacii se mai cunoaște o singura piesă de marmură similară, găsită la Mehadia și păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, aceasta fiind mai mică, de 52 de centimetri, și mai rudimentar cioplită.

CITEȘTE ȘI  1,2 milioane lei de la CJ Dolj pentru Muzeul Olteniei pentru finalizarea expozițiilor permanente la Secția de istorie-arheologie

Managerul de proiect al lucrării de introducere a canalizării în cartierul Partoș din Alba Iulia, arestat după ce a încercat să tranzacționeze pe piața neagră statueta descoperită în timpul săpăturilor, a fost trimis în judecată în toamna anului trecut pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Potrivit procurorilor, în martie 2012, acesta a descoperit o statuie din marmură albă, fragmentată, omițând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, ridicând și transportând la domiciliul său artefactul, compus din corpul personajului și o gambă ruptă. După ce a ținut-o ascunsă într-o pivniță timp de un an, în septembrie 2013, managerul de proiect a încercat să vândă statueta cu 6.000 de euro.

Cu câteva zile înainte însă, organele de poliție judiciară din cadrul IPJ Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacții pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum. Șoaită a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacție de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict aflată asupra sa.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că alte opt fragmente cuprinzând baza statuii au fost luate de un alt făptuitor, din săpătura aflată în fața casei sale, fără să cunoască semnificația acestora. Părțile componente menționate au fost ridicate de organele judiciare și au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.

Corpul statuii sustras de inculpat a fost evaluat la minimum 20.000 de euro, iar statuia reconstituită a fost evaluată de experți la minimum 300.000 de euro. Dacă aceasta ar fi tranzacționată la una din cele mai renumite case internaționale de licitații, statueta ar putea ajunge la un milion de euro, au arătat specialiștii muzeului din Alba Iulia.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus