Artefact unic în lume, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Artefact unic în lume, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Una dintre capodoperele artei romane cunoscute până acum de pe întreg teritoriul provinciei Dacia, un artefact unic în lume, statueta lui Hercule, care dacă ar fi licitată pe piața internațională ar putea ajunge la un milion de euro, poate fi admirată, timp de o lună, în cadrul unei expoziții găzduite de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Descoperită accidental în urmă cu doi ani, sustrasă din teren de managerul de proiect al lucrării de introducere a canalizării într-un cartier din Alba Iulia, care a încercat să o tranzacționeze pe piața neagră contra sumei de 6.000 de euro, statueta lui Hercule este o piesă care face parte, susțin muzeografii, din tezaurul de antichități al României informează Agerpres.

“Dincolo de povestea recuperării piesei, întrunind exigențele unui adevărat roman polițist, statueta este o capodoperă desăvârșită cum puține au fost descoperite până în momentul de față în Dacia Romană”, sunt de părere

Foto: (c) muzeuluniriialba.wordpress.com

reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.Cu o înălțime de 87 de centimetri, statueta este realizată din marmură de import, cel mai probabil din Asia Mică, și datează din prima jumătate a secolului al II-lea. Ea aparține unui tip iconografic cunoscut sub numele de “Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV î. Hr.).

Artefactul, despre care specialiștii muzeului din Alba Iulia susțin că este unic în lume, îl reprezintă pe Hercule și trei dintre muncile sale. Potrivit directorului general al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, “este o piesă unică în lume, deoarece sunt reprezentate în această statuie mai multe din muncile lui Hercule, respectiv cele cu numerele 1, 7 și 11″. El a menționat că mai sunt în lume statui ale lui Hercule, dar nu în această reprezentare.

Pe teritoriul fostei Dacii se mai cunoaște o singura piesă de marmură similară, găsită la Mehadia și păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, aceasta fiind mai mică, de 52 de centimetri, și mai rudimentar cioplită.

CITEȘTE ȘI 

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017