Artiști plastici, membri ai Academiei Române

Artiști plastici, membri ai Academiei Române

Artiști plastici, membri ai Academiei Române

Artiști plastici, membri ai Academiei Române

Artele vizuale în Academia Românăeste intitulat textul scris de Acad. Răzvan Theodorescu (orientând cu limpezime lectura) din catalogul realizat de Cătălina Macovei, text care precede fișele tuturor pieselor care au figurat în două expoziții complementare gândite cu același prilej festiv al sărbătoririi celor 150 de ani de la înființarea Academiei Române. Cuvântul înainte în acest catalog, semnalat acum, îi aparține Academicianului Ionel Valentin Vlad, Președintele Academiei Române.

Prima dintre manifestări și de fapt cea de anvergură a fost organizată la Sala de expoziții ”Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Cea de-a doua expoziție, exclusiv de grafică a fost deschisă doar câteva ore la Atheneul Român. Catalogul pune însă laolaltă lucrările celor două evenimente, urmărind în ordine alfabetică, toți artiștii, membri ai Academiei Române. Fișele de lucru oferă informații importante, legate de inscripțiile de pe verso și de proveniența lucrării.

Cu această specială ocazie ”150 de ani în serviciul Națiunii Române” s-au văzut în expuneri, patru piese realizate de Theodor Aman. Cele două lucrări în ulei provin, din Colecția Victor Eftimiu (Natura moartă cu pepeni și struguri) și din Colecția George Oprescu (Femeie pe divan). Celelalte două lucrări sunt de grafică și se comportă ca două schițe, găsindu-și lucrările echivalente în ulei la Muzeul Theodor Aman.

La capitolul dedicat lui Nicolae Grigorescu descoperim la fel, două uleiuri (una pe pânză și o alta pe lemn) în plus, două lucrări în cărbune și cretă albă pe hârtie gri cu temele: ”Natură moartă cu cireșe”, ”Țărăncuță cu vacile la Barbizon”, ”Țărancă torcând” și ”Car cu boi”. Ion Andreescu este reprezentat doar prin două uleiuri- ”Nud culcat” și ”Câmp înflorit”.
Din nou, la Ștefan Luchian întâlnim patru lucrări: un ulei pe pânză, o pictură deosebită –”Vas cu flori”, Colecția E.Pantazi, două pasteluri și acuarela ”Scara cu flori”, datată 1905, aceasta din urmă, punctul de plecare pentru lucrarea cu același titlu, realizată în ulei care se găsește la Muzeul Zambaccian, reprezentând Scara casei din Strada Povernei.
Cu excepția lui Nicolae Grigorescu, devenit membru de onoare al Academiei Române în 8 aprilie 1899, ceilalți 3 au fost desemnați post-mortem, Theodor Aman foarte târziu în 10 septembrie 1991.

CITEȘTE ȘI  Flori, fete, fițe sau băieți

Catalogul, coordonat de Cătălina Macovei de la Biblioteca Academiei Române are această extraordinară calitate, de a oferi o serie de informații deosebit de prețioase care dincolo de materialul vizual de mare însemnătate, pune la îndemână, date și nume prin care aflăm cum o lucrare sau o alta a ajuns în patrimoniul acestei prestigiose instituții culturale.

Acolo unde diversitatea patrimoniulul permitea, s-a ajuns la a se expune după cum observăm, patru lucrări. În unele situații însă, de menționat Constantin Brâncuși (declarat membru post-mortem pe 3 iulie 1990) și Ion Irimescu (ales membru de onoare pe 12 martie 1992), s-a semnalat privitorilor o singură lucrare.

Un caz aparte îl constituie Ion Jalea, reprezentat de patru lucrări: două provenite din Colecția G. Oprescu, respectiv din Colecția Lisette și Ionel Perlea, celelalte două, donate de însuși artistul ales membru corespondent în 1946 și apoi, membru titular în 1963.

Notațiile acestea succinte -pe marginea celor două evenimente vizuale și cu referire la catalogul care va rămâne în urma lor, ca instrument de lucru- își propun să semnaleze importanța artelor plastice în Academia Română. În plus, prin expoziția de la Sala Theodor Pallady s-a reușit categoric, prin selecția realizată, o trecere în revistă a celor mai importante genuri și tehnici preferate de artiștii, membri ai Academiei Române.

e-Cultura.info / Autor.dr. Roxana Păsculescu, critic de artă


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus