Atelier tipografic şi de pictură, o nouă ofertă culturală la Alba Iulia - VIDEO

Atelier tipografic şi de pictură, o nouă ofertă culturală la Alba Iulia – VIDEO

Atelier tipografic şi de pictură, o nouă ofertă culturală  la  Alba Iulia

Atelier tipografic şi de pictură, o nouă ofertă culturală la Alba Iulia

Amenajat într-o sală din spațiul aferent expoziției permanente din cadrul Museikon, atelierul de pictură este destinat însuşirii, de către elevi, dar şi de către alte categorii de public, a cunoştinţelor cu privire la realizarea icoanelor pe sticlă și pe hârtie.

Atelierul de pictură va pune la dispoziția participanților materialele și know-how-ul necesar, pentru ca, la final, aceștia să plece acasă cu o icoană realizată în întregime de mâinile lor.

Vizitatorii vor afla cum a luat naștere icoana pe lemn, precum și însemnătatea icoanei în general, prin intermediul unui film care prezintă etapele de realizare a unei icoane, folosind ca model icoana făcătoare de minuni de la Nicula.


SURSA. Museikon


Atelierul tipografic oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi povestea scrisului, precum și lucruri inedite despre tiparul manual. Publicul va putea beneficia direct de experiența redactării și imprimării unor texte demonstrative, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII.

Paginile imprimate în acest atelier se vor particulariza prin faptul că fiecare literă va fi culeasă și așezată manual, iar imprimarea – pe hârtie confecționată de asemenea manual – se va realiza cu o presă primitivă, după prealabila îmbibare a matriței cu cerneală tipografică.

Ținând cont de faptul că una dintre principalele funcţii ale muzeului, de o însemnătate deosebită, este funcția educativă, Museikon a inițiat o serie de întâlniri cu cadrele didactice și studenții care și-au manifestat interesul pentru programul de pedagogie muzeală anunțat pentru pentru anul 2017. Organizate în perioada 16 – 24 martie cu scopul de a-i familiariza pe participanți cu noua ofertă culturală, întâlnirile au fost adevărate vizite de lucru, în care s-au dezbătut aspecte organizatorice cu privire la activitățile didactice ce vor avea loc în spațiile noului muzeu după inaugurare.

CITEȘTE ȘI  Expoziție în spațiul Galeriilor de Artă ale Muzeul Județean Botoșani

Museikon își propune să promoveze, din punct de vedere turistic, și monumentele religioase din județul Alba care au contribuit la realizarea colecției noului muzeu. Două dintre acestea, biserica Maieri II din Alba Iulia și biserica ortodoxă cea veche din Zlatna, sunt nu doar bine reprezentate în colecție, ci și monumente de arhitectură cu o însemnătate de prim rang pentru istoria românilor din Transilvania.

Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia, este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Valoarea totală a proiectului este de 9.736.394,77, din care valoare eligibilă este de 8.530.937,86 lei. Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus