Biblioteca Națională a lansat Proiectul "Sunetul paginilor"

Biblioteca Națională a lansat Proiectul “Sunetul paginilor”

Biblioteca Națională a României

Biblioteca Națională a României

Proiectul “Sunetul paginilor”, prin intermediul căruia Biblioteca Națională a României va dezvolta cea mai mare instituție digitală de gen pentru nevăzători din țară, a fost joi lansat.

Inițiat de Biblioteca Națională și susținut financiar de Fundația Orange, proiectul își propune să reunească toate documentele digitale create în bibliotecile din România într-o singură colecție, în cadrul căreia vor fi adăugate documente scanate și accesibilizate în Bibliotecă cu ajutorul unui scanner performant.

”Utilizatorii cu dizabilități de vedere vor avea astfel acces la această bibliotecă digitală atât off-line, la sediul nostru, cât și on-line, din orice loc din țară, pe bază de ID și parolă, astfel încât să fie îndeplinite prevederile legii privind protecția dreptului de autor”, a declarat Adriana Boruna, șef Serviciu Dezvoltare Instituțională.

La eveniment au fost prezenți directorul Bibliotecii Naționale, Claudia Șerbănuță, Jane Thompson, specialistă în copilăria timpurie, cu experiență în intervenția și educarea copiilor cu întârzieri în dezvoltare și dizabilități, reprezentanți ai Fundației Orange, ai organizațiilor de nevăzători, bibliotecari.

Proiectul “Sunetul paginilor” se desfășoară în perioada mai 2015 — iunie 2016 și are o valoare totală de 316.600 de lei, din care 221.800 lei reprezintă finanțare din partea Fundației Orange în cadrul programului “Lumea prin culoare și sunet”.

În prezent, Biblioteca Națională oferă acces la spațiile și colecțiile sale tuturor celor care pot veni la sediul central, grație proiectului DReam (Digital Resources — easy to access and manage). Biblioteca Națională susține integrarea tuturor persoanelor în societate, punând la dispoziția persoanelor cu dizabilități de vedere cele mai noi tehnologii de acces, susținând în același timp și participarea la evenimentele culturale și educative pe care le organizează.

CITEȘTE ȘI  Academicianul Dinu C. Giurescu, cetățean de onoare al muncipiului București

Având în vedere rolul de coordonator metodologic al Bibliotecii Naționale la nivelul Sistemului Național de Biblioteci, instituția va continua să ofere asistență în domeniul accesibilizării tuturor bibliotecilor care doresc să își adapteze spațiul și informația astfel încât să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități vizuale din comunitatea lor, precum și tuturor acelora (instituții de învățământ și posibili angajatori) care doresc să cunoască mai multe despre modalitățile de accesibilizare.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus