85% din filmele realizate in timp sunt realizate după opere literare

Cărmăzan: Aproape 85% din filmele care au rezistat timpului sunt realizate după opere literare

Regizorul Ioan Cărmăzan a declarat, luni, la Comisia pentru cultură și media din Senat, că aproape 85% din filmele care au rezistat timpului în România sunt realizate după opere literare.

 ”Dacă ne uităm în urmă și luăm filmele care s-au făcut, aproape 85% din filmele care au rezistat timpului, vorbesc de filme de la Pădurea spânzuraților, Moara cu noroc, sunt după opere literare. Ajungem într-un punct extrem de nevralgic al cinematografiei române care la ora asta nu e preocupată de acest tip de ecranizare, nu e preocupată de literatura română“, a spus Cărmăzan.

Ioan Cărmăzan a fost prezent la Comisia pentru cultură pentru a vorbi pe marginea unei propuneri legislative privind Cinematografia și Industria Filmului, inițiator fiind senatorul Sorin Roșca Stănescu.

“Este indiscutabil că România dacă vrea să facă ceva în domeniul acesta și chiar dacă vrea să câștige bani, statul român are nevoie de o lege a industriei cinematografice inspirată din legile altor state, chiar din jur, care investesc niște bani, dar care și câștigă de mai multe ori pe cât au investit. Întrucât știu că există o inițiativă la nivel guvernamental în sensul acesta, deci undeva la Guvern se pregătește, știu precis, o lege a industriei cinematografice pentru industria propriu-zisă. Atunci eu am încercat să scot din acest proiect acele elemente strict necesare, indispensabile pentru un stat sănătos”, a explicat Roșca Stănescu.

CITEȘTE ȘI  Ion Bogdan Lefter, amfitrionul 'Cafenelei critice'

Propunerea legislativă prevede instituirea unui fond dedicat exclusiv finanțărilor nerambursabile și alimentat de contribuția corespondentă Loteriei naționale și jocurilor de noroc, contribuție care se colectează la bugetul statului, pentru a fi ulterior virată către cinematografe.

De asemenea, proiectul mai vorbește despre echilibrarea resurselor financiare disponibile prin fondurile cinematografice cu cele care sunt disponibile în afara fondurilor, dând astfel posibilitatea tuturor filmelor care sunt finanțate prin concursurile organizate de Centrul Național al Cinematografiei să aibă asigurată cea mai mare parte a fondurilor necesare finalizării producției.

“Reglementare mult mai clară a participării Societății Române de Televiziune la finanțarea filmelor cinematografice. Crearea Biroului de Investiții Cinematografice și a mecanismului prin care persoanele și companiile private pot investi în producția de film, precum și a cadrului propice recuperării acestei investiții și realizării de profit. Instituirea unui nou mecanism de concurs, echitabil și în acord cu sistemele de evaluare practicate în celelalte țări europene”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a dat aviz negativ proiectului. Senatul este prima cameră sesizată.

SURSA:  AGERPRES

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus