Cartile prind viata la Timișoara

Cartile prind viata la Timișoara

Institutul Francez din Timişoara vă invită la inaugurare cabinei literare digitale L.I.R. (Livre In Room),marţi 14 iunie, ora 18.

Această experiență literară imersivă, adevărată „Bibliotecă din Babel” digitală, va fi accesibilă publicului larg, datorită caracterului său intuitiv și ludic. Spectatorul este invitat să aleagă una dintre numeroasele cărți puse la dispoziția sa, înainte de a fi trimis într-o adevărată experiență de realitate augmentată, care conduce la transpunerea operei literare în imagini, voci și muzică, moment în care se conturează o hologramă care citește un pasaj, timp de câteva minute. Proiectul L.I.R. oferă așadar spectatorului o primă idee a lumii imaginate de către autor, scâpând astfel, preț de câteva momente, de realitatea cotidiană.

Prin utilizarea tehnologiilor digitale, proiectul L.I.R. se dovedeşte a fi un dispozitiv inovator de promovare a literaturii în rândul publicului larg, dar și o modalitate interactivă de a trezi interesul tinerelor generații pentru lectură. În urma experienței sale din România, catalogul L.I.R. va fi completat cu o listă de opere literare propuse de către scriitoarea și regizoarea Alexandra Badea, urmând ca transpunerea acestora sub forma unei holograme să fie realizată de către actori români.
Cabina rămâne la Institutul Francez din Timişoara din 14 până în 25 iunie 2016, iar pentru grupuri este necesară programarea vizitei în avans, la numărul de telefon 0256490544. Copiii sunt şi ei bineveniţi să descopere cum prind viaţă cărţile, însă dacă au sub 12 ani vor trebui însoţiţi de un adult. În seara inaugurării v-am pregătit o lectură din „Maestrul şi Margareta” susţinută de Andreea Andras, în limba română şi Sammy, în limba franceză. Matsimouna Zitou Manza (Sammy) este profesor de improvizaţie teatrală şi Andreea Andras este actriţă şi profesoară de artă dramatică, absolventă a Academiei de Arte George Enescu.

CITEȘTE ȘI  Peste 40 de producții radiofonice din întreaga lume în competiția Festivalului Grand Prix Nova

Instalația literară digitală L.I.R. face parte din proiectul „Bibliothèques vivantes”, inițiat de Institutul Francez și Ministerul Culturii și Comunicării francez, în cadrul programului TransARTE, și este prezentată în România de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Institutul Francez din Serbia, Biblioteca națională a Serbiei și Teatrul Nouvelle Génération – CDN de Lyon, cu sprijinul BRD-Grupul Société Générale, RFI România și TV5MONDE în România.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus