Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa în circuitul turistic

Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa în circuitul turistic

Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa în circuitul turistic al Capitalei Culturale Europene  Timișoara 2021

Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa în circuitul turistic al Capitalei Culturale Europene Timișoara 2021

Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa, construită în anul 1910 și care se află în patrimoniul societății timișorene de termoficare Colterm, va intra în circuitul turistic al Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021, de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, iar din data de 10 decembrie, hidrocentrala va fi deschisă publicului în fiecare duminică, între orele 10.00-16.00.

Uzina hidroelectrică, o premieră a Timișoarei veacului trecut pentru întregul teritoriu al României de azi, a acoperit aproape întregul necesar energetic industrial al urbei. Construcția ei a început în 1909 și a fost pusă în funcțiune la data de 3 mai 1910, ajungând să producă 89% din consumul de energie electrică al capitalei Banatului.

Ansamblul ”Turbinelor” este considerat de cunoscătorii în domeniu ca fiind cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900, Wiener Secession, realizată la Timișoara, ce poartă semnătura arhitectului-șef al Timișoarei de atunci, Laszlo Szekely.

Prin construirea ei s-a eliminat igrasia din subsoluri și au putut fi prevenite inundațiile din cartierul Fabric. În perioada Primului Război Mondial, Timișoara a resimțit mai puțin lipsa aprovizionării cu cărbuni, datorită furnizării energiei electrice de către hidrocentrala de pe Bega.

Turnul, asemănător unui donjon medieval, destinat spațiilor administrative, are pe fațadă stema orașului, la baza acestuia se află un balcon, iar pe fațada dinspre aval ferestrele sunt în formă de arc. Deasupra ecluzelor de supraplin ale centralei există o pasarelă din lemn cu decorații. Interiorul este decorat cu mozaicul care este prezent și în celelalte clădiri industriale proiectate de Szekely, respectiv Stația de Epurare (1912) și Uzina de Apă a orașului (1914), ambele menținute de Aquatim în stare de conservare și deschise publicului cu ocazii speciale.

CITEȘTE ȘI  Simona Neumann a primit Diploma de Excelenţă a judeţului Timiş

”Putem spune că Uzina Hidroelectrică din Timișoara este cea mai reușită hidrocentrală produsă în Ungaria, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic” scria arhitectul Mihaly Seinder, într-un articol apărut în revista tehnicienilor din Ungaria, la începutul secolului XX.

Uzina a fost echipată cu trei turbine marca Ganz Danubius, care au fost fabricate la Budapesta, iar pentru realizarea hidrocentralei, municipalitatea a răscumpărat drepturile de folosință a apei de la unii deținători privați (moara Jovin sau moara de tabac, morile Prohaszka, Gyurky și Gold), a intrat în posesia vechiului depozit de lemne și a făcut alte câteva exproprieri mai mici.

În 1930 a avut loc prima reparație, iar în 1954 a fost înlocuit tabloul electric de comandă de fabricație germană cu aparatură sovietică. Pe parcursul anilor, sala mașinilor a fost renovată, iar clădirea care adăpostește mecanismele de acționare a stăvilarelor a fost restaurată după modelul original. Amplele lucrări de consolidare de după Revoluție, prin injecții de beton, fac ca în prezent clădirea construită inițial pe rocă și nămol întărit să stea pe o pernă de beton, eliminându-se pericolului distrugerii clădirii cauzate de infiltrările de apă.

e-Cultura.info/ Autor: Otilia Halunga.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus