Cel mai bun spectacol "Victor sau copiii la putere" premiat de UNITER

Cel mai bun spectacol “Victor sau copiii la putere” premiat de UNITER

Uniunea Teatrală din România a decernat, luni seara, la Târgu Mureș, premiile celei de-a XXII-a ediții a Galei UNITER, premiul la categoria ”Cel mai bun spectacol” revenind piesei ”Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete, pusă în scenă la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Pe lista nominalizărilor la această categorie s-au mai aflat ”Hamlet” de W. Shakespeare, regia László Bocsárdi, Teatrul ”Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, și ”Maestrul și Margareta”, după Mihail Bulgakov, regia Zoltán Balász, coproducție Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu și Teatrul Maladype Budapesta.

Premiul pentru ”Cel mai bun regizor” i-a revenit lui László Bocsárdi pentru spectacolul ”Hamlet”,  Teatrul ”Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, iar premiul pentru ”Cel mai bun scenograf” a fost câștigat de József Bartha pentru scenografia aceluiași spectacol.

”Cel mai bun actor în rol principal” a fost ales Cornel Răileanu pentru rolul Personajul din spectacolul ”Ce nemaipomenită aiureală”, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, iar premiul pentru ”Cea mai bună actriță în rol principal” i-a revenit Alexandrei Fasolă pentru rolul titular din spectacolul ”Yentl”, Teatrul Evreiesc de Stat București.

”Cel mai bun actor în rol secundar” a fost desemnat Valer Dellakeza pentru rolul Tót din spectacolul ”Familia Tót”, Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova, iar ”Cea mai bună actriță în rol secundar” — Nicoleta Hâncu pentru rolul Elmire, soția lui Orgon din spectacolul ”Tartuffe”, Teatrul Metropolis București.

La categoria ”Critică teatrală” a câștigat Mircea Morariu, la ”Teatru radiofonic” au câștigat două nuvele de Mihail Bulgakov: ”Ștergarul cu cocoș” și ”Beregata de oțel”, dramatizarea radiofonică și regia artistică Diana Mihailopol, producție a Societății Române de Radiodifuziune, iar la categoria ”Teatru TV” juriul UNITER a decis acordarea premiului pentru ”Hedda Gabler”, regia artistică Dominic Dembinski, producție a SRTv.

Premiul pentru ”Debut” a fost atribuit Luciei Mărneanu și Letei Popescu pentru spectacolul ”Parallel, coproducție GroundFloor Group și ColectivA, Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI  Cristian Mungiu decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare

Senatul UNITER a acordat în cadrul Galei de la Târgu Mureș “Premiul de excelență” actorului Victor Rebengiuc, care a solicitat ca acesta să fie atribuit generației 1956 a Institutului de Teatru și Film I.L. Caragiale, din care face și el parte.

Premiul președintelui UNITER i-a fost acordat lui Eusebiu Ștefănescu, iar Premiul Mecena a fost atribuit lui Carmen Palade Adamescu.

De asemenea, ”Premiul pentru întreaga activitate” i-a fost decernat actorului Petru Ciubotaru, actriței Virginia Itta Marcu, regizorului Mihai Mănuțiu, scenografei Anca Pâslaru, iar criticului și istoricului teatral Zeno Fodor i-a fost decernat premiul pentru practică și teorie teatrală, iar directorul artistic al Companiei “Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu Mureș, Alina Nelega, a primit premiul de dramaturgie “Cea mai bună piesă românească a anului 2013″ cu “În trafic”.

În cadrul Galei UNITER au mai fost acordate și o serie de premii speciale: Premiul special jurnalistei și traducătoarei Raluca Rădulescu, pentru contribuția la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărți fundamentale pentru practica și teoria teatrală: K S Stanislavski — Munca actorului cu sine însuși; Premiul special pentru teatru-dans: Andreei Gavriliu și Ștefan Lupu pentru ”Zic-Zac”, spectacol de teatru-dans de Andreea Gavriliu ‘rezemată’ de Ștefan Lupu, cu Andreea Gavriliu, Ștefan Lupu și Gabriel Costin; Premiul special pentru teatru-document: Gianinei Cărbunariu, pentru spectacolul-studiu ”Tipografic majuscul”, coproducție dramAcum și Festivalul Internațional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Ediția a XXII-a a Galei Premiilor UNITER a fost organizată de Uniunea Teatrală din România, Consiliul Județean Mureș, Televiziunea Română, Teatrul Național Târgu Mureș, alături de Ministerul Culturii și Primăria municipiului Târgu Mureș.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018