Centenarul filmului românesc - 100 de ani 100 de filme 100 de oreșe

Centenarul filmului românesc – 100 de ani 100 de filme 100 de oreșe

Centenarul filmului românesc - 100 de ani 100 de filme 100 de oreșe

Centenarul filmului românesc – 100 de ani 100 de filme 100 de oreșe

Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele “Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”, va fi lansată sâmbătă, la Iaşi.

Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău lansează printr-o conferinţă de presă-eveniment, acest proiect.

La conferinţa de lansare vor participa criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski – manager proiect pentru Republica Moldova, Andrei Giurgia – manager de proiect, România, Alexandru Giboi – director general Agerpres, co-organizator, Daniel Şandru – coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, Radu Botez – viceprimarul municipiului Iaşi, organizator, actorii Constantin Puşcaşu şi Daniel Busuioc, Doru Tompea – profesor universitar doctor la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi şi Andrei Apreotesei – managerul Ateneului din Iaşi, se arată într-un comunicat.

În cadrul evenimentului va fi proiectat filmul “Afacerea Est” de Igor Cobileanski. Intrarea este gratuită, iar locurile pot fi rezervate online.

Producţiile cinematografice au fost selectate de critici de film precum Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici.

Irina-Margareta Nistor, “ambasador cinema” în cadrul proiectului, apreciază că această caravană “reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea şi revedea cineaşti importanţi şi de a-i radiografia cu drag”.

Andrei Giurgia subliniază dimensiunea educativă a demersului. “Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de staţii cinematografico-istorice, cu 100 de personalităţi de referinţă de la noi şi de peste Prut”, spune el.

CITEȘTE ȘI  Festivalului Comediei Româneşti - festCO a debutat în București și în trei orașe din țară

Managerul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei, spune că acest proiect este unul care aduce în atenţia publicului “valorile autentice, valorile şi oamenii care schimbă ceva în jur”.

“Când am pus la cale acest proiect, ideile Valentinei Iusuphodjaev s-au conturat frumos, ca într-o regie, pe care de mult timp aşteptai s-o faci, cu producători şi actori dedicaţi. (…) Mai mult decât atât, la Chişinău, unde Valentina coordonează, practic, parteneriatele şi bunul mers, abia aşteptăm să vedem impactul şi interesul faţă de proiect”, apreciază Igor Cobileanski, potrivit comunicatului.

Profesorul Daniel Şandru consideră că ”proiectul Centenarul Filmului Românesc împlineşte Programul Centenar al municipalităţii ieşene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ţine nu numai de comunicarea vizuală a evoluţiei societăţii româneşti, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei”.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, vorbeşte despre importanţa cinematografiei, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

“Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români”, menţionează Chirica.

“Centenarul Filmului Românesc” este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).

e-Cultura.info / Autor: Oana Ghiţă.


Share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus