În China se desfășoară Congresul Internațional de științe istorice de la Jinan

În China se desfășoară Congresul Internațional de științe istorice de la Jinan

Congresul Internațional de științe istorice de la Jinan

Congresul Internațional de științe istorice de la Jinan

Al 22-lea Congres internațional de științe istorice începe duminică 30 august la Jinan, capitala provinciei Shandong din estul Chinei, fiind pentru prima dată când această manifestare este organizată în Asia.

În deschidere organizatorii au transmis mesajul de felicitare al președintelui chinez Xi Jinping adresat participanților la conferință.

Pentru prestigiul academic în domeniu, Congresul are reputația unei ‘Olimpiade a științelor istorice’. Din 1900 până în prezent congresul a fost organizat de 21 de ori, o dată la cinci ani, cu excepția perioadelor celor două conflagrații mondiale, potrivit agenției Xinhua.

La conferința de la Jinan participă circa 2.600 de istorici, cercetători și specialiști din aproape 90 de țări de pe toate continentele, printre care și România. Din delegația română condusă de acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca, fac parte printre alții prof. univ. dr. Ioan Bolovan, vice-președinte al Comisiei internaționale de demografie istorică, și ambasadorul dr. Dumitru Preda, membru al Biroului și trezorier al Comisiei de istorie a relațiilor internaționale.

CITEȘTE ȘI  Un nou film de Corneliu Porumboiu, la Berlinale Forum

Cu prilejul mesajului transmis președintele Xi Jinping al R. P. Chineze a subliniat rolul fundamental al istoriei în educație și cunoaștere, în dialogul între popoare.

Vicepremierul chinez, doamna Liu Yandong, a făcut un apel la intensificarea cooperării academice internaționale și a evidențiat importanța coexistenței în armonie între diferitele culturi. De altfel, tema principală a Congresului este ‘Natura și Istoria Umanității’, pe parcursul celor șapte zile având loc dezbateri în cadrul a 79 paneluri tematice, dintr-o perspectivă globală și integratoare, a transmis Dumitru Preda.

La propunerea președintelui Comitetului internațional de științe istorice, doamna Marjatta Hietala, participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria reputatului arheolog sirian Khaled Al-Asaad (81 ani), decapitat de rebelii islamiști la Palmyra, în data de 18 august, încheie Dumitru Preda.

e-Cultura.info/Autor: Lelia Bretan

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus