Clădirea teatrului de păpuși "Prichindel" din Alba-Iulia, reabilitat cu fonduri de la CJ Alba

Clădirea teatrului de păpuși “Prichindel” din Alba-Iulia, reabilitat cu fonduri de la CJ Alba

Consiliul Județean Alba

Consiliul Județean Alba

Clădirea singurului teatru din judeţul Alba, Teatrul de Păpuşi ‘Prichindel’, va intra, luna viitoare, în reabilitare, termenul de execuţie este de 12 luni. Valoarea totală a lucrărilor de intervenţie se ridică la peste 1,8 milioane de lei, bani alocaţi de Consiliul Judeţean (CJ) Alba.

Teatrul de Păpuşi “Prichindel” a fost înfiinţat, în 1952, de către Ministerul Culturii, ca teatru de păpuşi profesionist, cu personalitate juridică. Din anul 1995, instituţia aparţine de CJ Alba.

Prin acest proiect se are în vedere eficientizarea spaţiilor existente, prin crearea unor legături mai bune între diferitele funcţiuni şi realizarea unor extinderi care să completeze dotările existente.

‘Nu am vrut să facem cârpeli. Era clar că această clădire trebuie reabilitată de la rădăcină. Sunt locuri în care pică tavanul, plouă, e foarte multă igrasie (clădirea a fost inundată de apele Mureşului în anii 70 – n.r.)’, a declarat, într-o conferinţă de presă, managerul Teatrului de Păpuşi ‘Prichindel’, Ioana Bogăţan.

‘Sperăm ca în septembrie 2018 să reuşim să inaugurăm acest spaţiu’, a declarat administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu.

CITEȘTE ȘI  Salariile personalului de specialitate din muzee va fi majorate cu până la 800 de lei

Noul corp va facilita accesul spectatorilor din stradă şi nu din curte cum este în prezent, printr-un foaier cu grupuri sanitare şi garderobă. Extinderea este ataşată spaţiului de degajament al scenei, unde, printr-un culoar realizat prin mutarea uşii ce acum accede în exterior, se propune amenajarea cabinelor actorilor.

În 2003, CJ Alba a răscumpărat, cu aproape 1,7 milioane de lei, de la Parohia Evanghelică Alba Iulia, imobilul în care funcţionează Teatrul, clădire retrocedată Bisericii Evanghelice de Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. Imobilul este înscris în Cartea Funciară ca fiind compus dintr-o clădire cu un singur nivel, având 24 de încăperi în suprafaţă de 543 metri pătraţi, şi teren aferent în suprafaţă totală de 852 metri pătraţi.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus