Cristian Mungiu decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare

Cristian Mungiu decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare

Regizoril Cristian Mungiu

Regizoril Cristian Mungiu

Regizorul Cristian Mungiu va primi săptămâna viitoare însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez, a anunțat vineri seară directorul Institutului francez din București, Christophe Gigaudaut.

El a elogiat contribuția lui Cristian Mungiu la promovarea filmului francez în lume prin organizarea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, aflat în prezent la cea de-a opta ediție.

“În acest an, Franța are plăcerea să decoreze unul dintre cei mai frumoși ambasadori ai colaborării franco-române, celebrându-l pe Cristian Mungiu. Dragă Cristian, ai obținut deja titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, din partea Ministerului francez al Culturii, pentru opera și acțiunea ta în slujba cinematografiei franceze. Săptămâna viitoare, doamna ambasador al Franței în România, Michele Ramis, pe care o reprezint în această seară, îți va înmâna însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare”, a spus Gigaudaut, la gala de deschidere a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Potrivit regizorului, ceremonia va avea loc joi, 19 octombrie, la Ambasada Franței din București.

Legiunea de Onoare (Légion d’honneur) este cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză, instituită în 1802 și acordată neîntrerupt din anul 1804.

Unul dintre cei mai reputați regizori, reprezentând generația postdecembristă, Cristian Mungiu a fost răsplătit pentru filmul “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007) cu Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes — Palme d’Or, în același an primind și Premiul “Cel mai bun regizor european”.

CITEȘTE ȘI  "Cel mai bun plan de dezvoltare a carierei profesionale", concurs pentru studenții UNATC

La data de 28 mai 2007, prin decret prezidențial, președintele României, Traian Băsescu, i-a conferit regizorului Cristian Mungiu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, “pentru contribuția sa, prin care s-a evidențiat ca exponent al tinerei generații de regizori români, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naționale”.

În 27 mai 2012, Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de la Cannes, pentru filmul “După dealuri”. De asemenea, dublul trofeu de interpretare a fost acordat actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Filmul a reprezentat propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013 și a ajuns pe lista scurtă, însă nu a fost unul dintre filmele nominalizate.

Membru al juriului celei de-a 66-a ediții a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincția de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat ca fiind “liderul unei noi generații de cineaști români și europeni (…), hotărâți să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceaușescu”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus