Criticul Serge Fauchereau Doctor Honoris Causa Universitatea București

Criticul literar Serge Fauchereau Doctor Honoris Causa al Universitatii București

Universitatea București a acordat  titlul de Doctor Honoris Causa lui Serge Fauchereau, critic literar și de artă francez, cunoscut pentru studiile sale despre cei mai importanți pictori și sculptori ai modernității.

Cel care a citit Laudatio pentru Fauchereau a fost academicianul Eugen Simion. Admirator al criticului francez, Simion a sublinat stilul lipsit de artificii al autorului. “Criticul nu trebuie să poarte frac în text pentru a fi stimat. (…) De fapt, cred că este una din primele dăți când îl văd pe Serge Fauchereau cu cravată”, a spus amuzat academicianul.

La ceremonie au mai luat parte, printre alții, rectorul Universității din București, Mircea Dumitru și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Serge Fauchereau s-a născut pe 31 octombrie 1939. A fost profesor de literatură americană la Universitatea din New York, Stony Brook, apoi la Universitatea din Texas, Austin (1973-1976) și la Institut des Hautes Études en Arts Plastiques (1986-1994).

A fost consilier literar și curator la Centrul Pompidou, Paris, și la Palazzo Grassi, Veneția (1985-1990). A organizat numeroase expoziții la muzee și galerii de renume din întreaga lume: Kunsthalle, Bonn (1991-1994); IVAM Valencia și CAMM Las Palmas (1996-2001); Tate Modern, Londra (2001); Muzeul Național Reina Sofia, Madrid (2004); Circulo de Bellas Artes, Madrid (din 2005), Musée d’Art Moderne de Strasbourg (2001, Paul Klee Zentrum, Berne (2012); Musées de Nantes (2000), Grenoble (2001), Musée d’Art Moderne de Lille (2004), MAHJ Paris (2004).

CITEȘTE ȘI  Plăcuțe pentru revitalizarea memoriei culturale a Iașiului

Printre cele mai recente lucrări ale lui Serge Fauchereau se numără “De Chirico et Savinio, image métaphysique”, (L’Échoppe, 2010), “Avant-gardes, arts et littérature” 1905-1930, (Flammarion, 2010), “Le cubisme” (Flammarion, 2012), “Les peintres mexicains”, (Flammarion, 2013), “Arp-Taeuber” (Fondation Arp — Editions des Cendres, 2014).

O parte din cărțile sale au fost traduse în limba română: “Introducere în poezia americană modernă” (Editura Minerva, 1974), “Deplasări” (Editura Paralela 45, 1996), “Pe urmele lui Brâncuși” (Univers Enciclopedic, 1999), “Tinerii din Mareuil” (Editura MNLR, 2013).

Serge Fauchereau poate fi considerat, de asemenea, un incoruptibil filo-român, care a tradus din Lucian Blaga și Marin Sorescu. Brâncuși este o veche pasiune a lui Fauchereau, căruia i-a dedicat lucrarea “Sur les pas de Brancuși” (1995), tradusă și în limba română (“Pe urmele lui Brâncuși”).

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Serge Fauchereau, Universitatea din București primește în comunitatea sa academică un critic de artă de importanță internațională, ale cărui volume despre cubism, expresionism și despre artiști precum Brâncuși, Arp, Braque, Leger, Mondrian sau Malevici, reprezintă repere fundamentale în domeniu.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus