Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu a decedat

Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu a decedat

Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu

Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu

Criticul literar și prozatorul Florin Manolescu unul dintre cei mai importanţi critici şi istorici literari ai ultimelor decenii, dar şi unul dintre profesorii emeriţi ai Facultăţii de Litere bucureştene, a murit duminică, la vârsta de 72 de ani, informează un comunicat al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR)

Florin Manolescu, născut pe 11 ianuarie 1943, a studiat filologia în cadrul Facultăţii de Litere din Bucurepti, iar, din 1968 până în 2014, acesta a desfăşurat o activitate academică susţinută, predând literatură română atât în ţară, cât şi la Bochum, în Germania, unde s-a retras în 1993.

În calitate de critic și istoric literar, Florin Manolescu s-a remarcat prin apropierea sa de literatura S.F., al cărei promotor a fost în anii ’80, iar mai apoi prin atenția acordată literaturii exilului românesc, pe care a studiat-o timp de decenii, dar și interferențelor literaturii române și germane cu alte domenii conexe. Este autorul volumelor “Caragiale și Caragiale”, “Jocuri cu mai multe strategii” și “Enciclopedia exilului literar românesc, 1945-1989. Scriitori, reviste, instituții, organizații”, două dintre cele mai valoroase lucrări de critică, respectiv, istorie literară publicate în ultimele decenii în România.

CITEȘTE ȘI  Eminescu, ediţie de colecţie la Humanitas de la Cişmigiu

Florin Manolescu a semnat cronici literare în cele mai importante reviste de literatură din țară: “Amfiteatru”, “România literară”, “Contemporanul”, “Luceafărul”, “Viața Românească” etc. Și a colaborat cu studii la “Analele Universității București”, “Limbă și literatură”, “Cahiers roumains d’etudes litteraires”, “Euresis. Cahiers roumains d’etudes litteraires” (serie nouă), “Revista de istorie și teorie literară”, “Rumanische Rundschau”, “Manuscriptum”, “Caiete critice”, “Colecția Povestiri Științifico—Fantastice”.

e-Cultura.info/ Autor: Oana Ghiță


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus