Cultura brașoveana - 46,24 de milioane lei din buget

Cultura brașoveana – 46,24 de milioane lei din buget

Consiluiul Local Brașov

Consiluiul Local Brașov

Bugetul municipiului Braşov pentru 2015 a fost supus aprobării în şedinţa de Consiliu Local, marți 10 februarie după ce vineri a fost programată dezbaterea publică a proiectului.

În urma acestei dezbateri nu au fost înregistrate modificări în bugetul iniţial, astfel că în acest an, Braşovul se va baza de venituri de 700,9 milioane lei, un excedent de 43,2 milioane lei şi cheltuieli de 744,12 milioane lei.

 “Strategia întocmirii proiectului de buget pe 2015 a avut în vedere demararea unor obiective noi de investiţii şi finalizarea celor în curs de execuţie, atragerea de fonduri europene externe nerambursabile, menţinerea nivelului impozitelor şi taxelor locale şi asigurarea funcţionării optime a serviciilor publice către populaţie” a declarat primarul George Scripcaru.

Veniturile estimate în acest an de primăria Braşov sînt de 700,9 milioane de lei, cu 23% mai mare decît în anul precedent. Diferenţa substanţială nu vine însă din alocări bugetare mai mari, de la stat, ci din excedentul înregistrat la 31 decembrie 2014. Cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venituri reprezintă principala sursă pentru bugetul Braşovului.

De aici vin 202,29 milioane lei, mai mult decît anul trecut, cînd această sursă a adus în bugetul Braşovului 184,4 milioane lei. Se estimează că impozite si taxe locale vor aduce şi ele în bugetul municipiului 179,68 milioane de lei. Suma este mai mică cu patru milioane faţă de anul trecut. Mai puţin ca anul trecut se estimează că va veni şi din sumele defalcate din TVA.

În 2015, în bugetul municipiului este estimată suma de 129,15 milioane de lei, cu aproape 15 milioane mai puţin ca anul trecut. Mai mulţi bani vor veni, în schimb, din fonduri europene nerambursabile, capitol la care se estimează încasări de 133,64 milioane de lei în 2015, faţă de 30,93 milioane în 2014.

CITEȘTE ȘI  A decedat Radu Constantin Coroamă, fost director al Muzeului Naţional de Istorie al României.

O sumă importantă din bugetul local va acoperi cheltuielile din domeniul învăţămîntului. Este vorba despre 134,680 de milioane lei care merg spre plata salariilor personalului din cele 66 de unităţi de învăţămînt din Braşov şi pentru cheltuiele de întreţinere a şcolilor, respectiv pentru încălzire, apă, iluminat, materiale de curăţenie şi salubrizare, pentru reparaţii curente şi investiţii.

Pentru cultură şi sport se vor cheltui în acest an 46,24 de milioane lei, dintre care 15,44 milioane lei reprezintă subvenţii pentu Teatrul „Sică Alexandrescu“, Opera Braşov, Filarmonica şi Teatrul de Copii Arlechino.

Asistenţa socială va fi în acest an un serviciu de 35,4 milioane lei. Banii merg spre Direcţia de Servicii Sociale şi Serviciul Public de Administrare Creşe care gestionează cele 8 creşe din municipiu. Practic, suma alocată serviciilor sociale va acoperi hrana zilnică a 150 de persoane asistate la Cantina de Ajtor Social, cheltuielile Căminului pentru Persoane Vîrstnice, cu o capacitate de 130 de persoane, salariile a 335 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav şi a 1.272 de beneficiari de indemnizaţie, cheltuielile Centrului pentru Persoane Fără Adăpost, cu o capacitate de 80 de persoane pe zi, cheltuielile Centrului de copii aflaţi în situaţii de risc Astra, cheltuielile Centrului de îngrijire socio-medicală „Sf. Nicolae“, care a avut 901 beneficiari în 2014, cheltuielile Centrului respirom ale Centrului de zi pentru persoane vîrstnice, precum şi cheltuielile de îngrijire la domiciliu pentru vîrtsnici.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017