'Cumintenia Pământului' va fi achiziţionată de statul român

‘Cumintenia Pământului’ va fi achiziţionată de statul român

'Cumintenia Pământului'

‘Cumintenia Pământului’

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență prin care opera brâncușiană “Cumințenia Pământului” va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, “Cumințenia Pământului” va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene.

Iolu a arătat că mecanismul prin care vor fi alocați banii pentru achiziție va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern.Întrebat dacă banii vor fi alocați la rectificare, Liviu Iolu a spus că “nu neapărat”. “Pot fi deja existenți în bugetul Ministerului Culturii (…). Sunt alocați 5 milioane de euro și vor trebui alocați alți 6 milioane de euro până la data limită, și anume la sfârșitul lunii noiembrie”, a adăugat Iolu, precizând că acest termen este unul “agreat cu vânzătorii”.

Iolu a mai spus că Guvernul a considerat că această operă de Tezaur și de Patrimoniu Național trebuie să fie a statului român și să fie expusă public.

În cadrul campaniei naționale “Brâncuși e al meu” s-au strâns, prin subscriție publică, 1.200.000 de euro până la 30 septembrie, din care peste 800.000 de euro au fost colectați doar în ultimele două luni și jumătate, a precizat Iolu.

Conform lui Iolu, campania a fost “un succes”, iar banii strânși vor contribui la achiziționarea acestei opere de artă.

CITEȘTE ȘI  Stanoevici: Estimarea de 20 milioane euro pentru "Cuminţenia Pământului", falsă.

Totodată, prin OUG adoptată miercuri de Executiv, Guvernul a decis constituirea “Fondului Brâncuși”, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei Tezaurului Patrimoniului Cultural Național.

“‘Fondul Brâncuși’ încurajează implicarea societății în susținerea actului cultural și pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziția de artă de către stat. ‘Fondul Brâncuși’ va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național, o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, și veniturile vor proveni din donații, sponsorizări și de la bugetul de stat. Mizăm pe faptul că după această campanie de achiziție a operei ‘Cumințenia Pământului’ s-a deschis apetitul pentru donații pentru opere de artă și acest fond vine în întâmpinarea acestei nevoi. În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, Ministerul Culturii va explicita (…) prin hotărâre de guvern, normele metodologice de aplicare a prevederilor privind înființarea acestui ‘Fond Brâncuși’. El va avea un mecanism asemănător cu cel folosit deja pentru campania de achiziție a operei ‘Cumințenia Pământului’”, a afirmat Iolu.

e-Cultura.info/ Autor: Mădălina Cerban


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017