Dacian Ciolş: La Muzeul Satului mă regăsesc; aici regăsesc substanța din care îmi trag seva - VIDEO

Dacian Ciolş: La Muzeul Satului mă regăsesc; aici regăsesc substanța din care îmi trag seva – VIDEO

Premierul Dacian Cioloș

Premierul Dacian Cioloș

Premierul Dacian Cioloș spune că Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” este pentru el un loc de retragere și de reculegere, unde regăsește substanța din care își trage seva.

“Eu aș fi venit astăzi chiar dacă nu m-ar fi invitat, pentru că, de când locuiesc la București, Muzeul Satului este un loc de retragere pentru mine, un loc de reculegere și un loc de, să spun, reîncărcare a bateriilor, atunci când e mai greu să mă retrag în mediul rural, să trec Carpații. (…) Aici mă regăsesc și aici regăsesc substanța aceea din care eu (…) îmi trag seva. (…) Este un loc de suflet și sunt convins că nu doar pentru mine, pentru mulți bucureșteni. Muzeul Satului este un loc de refugiu și un loc în care ne regăsim și ne reîmpăcăm cu natura și nu doar cu natura exterioară, ci și cu natura noastră interioară”, a afirmat marți Dacian Cioloș, care a participat la evenimentul de marcare a 80 de ani de la înființarea Muzeului Satului și de inaugurare a unei noi aripi a muzeului.Șeful Guvernului a subliniat că Muzeul Satului este și fructul material al școlii de sociologie din România, care a menținut specificul românesc și, în timp, a contribuit la constituirea statului național unitar român.

“Muzeul Satului este fructul material (…) a ceea ce a însemnat școala de sociologie românească, pentru că (…) școala de sociologie românească este fundamentată pe valorile spirituale ale satului românesc și ale țăranului român. Și contribuția cea mai importantă pe care școala de sociologie românească (…) a adus-o sociologiei europene și sociologiei internaționale este tocmai prin prisma valorilor care s-au păstrat de-a lungul secolelor în satul românesc, în mediul rural românesc și care, de altfel, a dus în timp, în istorie, a păstrat, a menținut specificul românesc, în jurul limbii, în jurul culturii tradiționale, în jurul valorilor spirituale de acolo, care au putut mai apoi să stea la baza, din punctul meu de vedere, constituirii României și statului național unitar român. Din acest punct de vedere, ce avem noi aici în Muzeul Satului merge dincolo de ceea ce putem vedea aici, de construcții, de clădiri, este un simbol, este o reprezentare peste ani și peste secole a ceea ce a putut să păstreze și să reflecteze în plan material spiritualitatea satului românesc și mai consistent spus spiritualitatea românească”, a explicat Dacian Cioloș.

CITEȘTE ȘI  Vlad Alexandrescu: Am înscris Roșia Montană în Lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial

În timpul în care s-a aflat la Muzeul Satului, Dacian Cioloș a asistat la un program artistic și a primit daruri de la conducerea instituției. Înainte de a pleca, premierul a asistat la o strigătură de nuntă de pe uliță, de la Rupea, județul Brașov, și a fost cinstit cu rachiu de prune de la Rupea.

e-Cultura.info/ Autor: Mădălina Cerban


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus