Dumitru Prunariu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității 'Petru Maior' din Târgu Mureș

Dumitru Prunariu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ‘Petru Maior’ din Târgu Mureș

Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu

Universitatea “Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureș i-a acordat, în cadrul unei festivități, titlul de Doctor Honoris Causa cosmonautului român, Dumitru Prunariu.

UPM Târgu Mureș a hotărât acordarea titlului de Doctor Honoris Causa cosmonautului Dumitru Prunariu ‘în semn de recunoaștere a excelenței științifice și profesionale în domeniul ingineriei aerospațiale, a contribuțiilor aduse la dezvoltarea științei și tehnologiei românești și internaționale’.

Conducerea UPM Târgu Mureș a arătat că, prin conferirea acestei distincții, cosmonautului român i se recunosc, încă o dată, performanțele în domeniile științei și cercetării spațiului cosmic și calitatea de reprezentant al României în cele mai înalte foruri științifice internaționale.

În discursul său de după primirea titlului de Doctor Honoris Causa, intitulat “Explorarea umană a spațiului interplanetar — o aventură științifică necesară”, Dumitru-Dorin Prunariu a arătat că răspunsul la întrebarea “Suntem singuri în Univers?” constituie o prioritate științifică de top și că descoperiri ca cea anunțată recent de NASA reprezintă un remarcabil pas înainte spre atingerea acestui obiectiv.

Prunariu a făcut referire la anunțul făcut de NASA despre faptul că “Telescopul spațial Spitzer a dezvăluit detalii importante despre primului sistem cunoscut de șapte planete de dimensiuni pământene în jurul unei singure stele”.

“Acest sistem de exoplanete denumit TRAPPIST-1, descoperit în luna mai 2016, cu ajutorul telescopului numit TRAPPIST, adică The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, asistat de numeroase alte telescoape terestre, este relativ aproape de noi, aflându-se la aproximativ 40 de ani lumină de Pământ, în constelația Vărsător. Toate aceste șapte planete ar putea avea apă lichidă — cheia pentru viață așa cum o cunoaștem noi. Trei dintre aceste planete sunt situate ferm în zona locuibilă, zona din jurul stelei-mamă în care există cea mai mare probabilitate ca o planetă stâncoasă să aibă apă lichidă. Descoperirea stabilește un nou record pentru cel mai mare număr de planete locuibile găsite în jurul unei singure stele din afara sistemului nostru solar”, a arătat Prunariu, care consideră că aceasta este o parte din puzzle-ul de întrebări cu privire la originea vieții pe pământ.

CITEȘTE ȘI  Alegeri pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

Cosmonautul a afirmat că explorarea spațială umană ajută la abordarea unor probleme fundamentale legate de locul nostru în Univers și de istoria sistemului nostru solar.

“Prin abordarea provocărilor legate de explorarea cu oameni a spațiului ne vom extinde tehnologiile, vom crea noi industrii și vom ajuta la promovarea unor cooperări pașnice cu alte națiuni. Curiozitatea și explorarea sunt vitale pentru spiritul uman și, acceptând provocarea de a ne deplasa mai adânc în spațiu, aceasta va stimula pe cetățenii lumii de astăzi și generațiile de mâine să se aventureze în aceste călătorii interesante. Niciun alt efort concentrat nu promite atât de multe beneficii”, a susținut Prunariu.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus