Evenimente culturale organizate de ICR de Ziua Limbii Române

Evenimente culturale organizate de ICR de Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române va fi marcată în acest an de rețeaua institutelor culturale românești în străinătate prin organizarea unor programe și manifestări culturale ample, spectacole de teatru, conferințe, lansări de carte, proiecții de film, informează Direcția Comunicare a Institutului Cultural Român (ICR), într-un comunicatde presă.

* ICR de la Stockholm a organizat încă din data de 23 august spectacolul “Dor de Eminescu” conceput și susținut de actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian-Octav Popa, la TeaterStudio Lederman din Stockholm.

* ICR “Dimitrie Cantemir’ de la Istanbul organizează, joi, la sediu, proiectul “Limba română prin jocuri și necuvinte”, în deschiderea evenimentului urmând a fi prezentat filmul documentar despre opera și personalitatea poetului român Nichita Stănescu, produs de editura Film Location Guide. La ICR Istanbul va avea loc și un curs demonstrativ de introducere în limba română, iar în perioada 25 august — 5 septembrie, Institutul va posta online poeme în limbile română și turcă pe pagina de Facebook a ICR Istanbul și pe site.

*ICR de la Tel Aviv organizează, la sediul Institutului, o proiecție a filmului “Despre oameni și melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, proiecția fiind urmată de o lecție de limba română în cadrul căreia discuțiile se vor concentra asupra tematicii filmului vizionat, iar cursanții vor primi informații suplimentare despre subiectul filmului.

* De asemenea, ICR de la New York organizează, în perioada 29 august — 9 septembrie, la sediu, expoziția de carte “Modernitatea Limbii Române/ The Modernity of Romanian Language”, care va include opere ale scriitorilor români care au marcat evoluția limbii române de-a lungul veacurilor, iar actori din tânăra generație, care trăiesc la New York, vor recita poeme în limba română. De asemenea, vor fi prezentate filme documentare, proiecții dedicate unor scriitori care au contribuit la amplificarea expresivității limbii noastre prin mari construcții imaginare.

* ICR de la Madrid în colaborare cu Hispatriados.com, portal interactiv care oferă informații utile comunității vorbitoare de spaniolă din România, organizează, în perioada 20-29 august, o campanie online de promovare a limbii române și a similitudinilor dintre română și spaniolă. Duminică, de Ziua Limbii Române, o listă completă de proverbe/zicători/expresii în română și în spaniolă, explicate cu ajutorul dicționarelor de specialitate, se va regăsi pe paginile web ale ICR de la Madrid și Hispatriados.com, precum și proverbul/zicătoarea/expresia cea mai votată de public.

* ICR de la Paris și Ambasada României în Franța organizează un spectacol unic menit să aducă limba română în atenția publicului, sâmbătă, Sala Bizantină a Palatului Behague din Paris urmând să găzduiască în premieră recitalul ‘Lecția’, susținut de maestrul Tudor Gheorghe.

* ICR de la Praga susține prezența românească, sâmbătă, la festivalul Barevna Devitka, în parcul Podvini din Praga, printr-un stand comun cu Asociația Românilor din Republica Cehă, organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei României la Praga. Aici vor avea loc prezentări cu vânzare de produse românești, iar ICR Praga va oferi premii, constând în materiale promoționale, în cadrul unei tombole organizate pentru participanți. Ziua Limbii Române, va fi marcată duminică de ICR Praga prin distribuirea, în rândul spectatorilor, a unor materiale cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, precum și a unor mini-cursuri de limba română și quiz-uri despre România.

* ICR de la Budapesta a invitat-o pe actrița Ioana Ginghină, care va susține la Școala generală românească din Micherechi, în data de 8 septembrie, un spectacol interactiv pentru copiii români dornici să păstreze viu tezaurul lingvistic moștenit. Promovarea limbii române constituie o preocupare permanentă a Institutului Cultural Român de la Budapesta. Școala generală românească din Micherechi este cea mai importantă școală generală cu predare în limba română din Ungaria.

CITEȘTE ȘI  25 de ani de la căderea comunismului la ICR New York

* Și la sediul ICR de la Lisabona Ziua Limbii Române va fi marcată, în data de 2 septembrie, printr-o serie de minicursuri de limba română cu tematici diverse: noțiuni generale despre istoria și geografia României, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză, evocări ale unor personalități românești, informații turistice despre România, lecții culinare demonstrative.

* Accademia di Romania din Roma organizează, în data de 12 septembrie, prezentarea cărții Limba română — “între paranteze”, urmată de o dezbatere pe tema limbii române din afara granițelor României, în cadrul bibliotecii.

* ICR “Mihai Eminescu” de la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al AȘM și toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova organizează, în perioada 31 august — 1 septembrie 2014, a doua ediție a Conferinței Internaționale “Limba română — limbă a integrării europene”. De asemenea, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, ICR de la Chișinău organizează, duminică, expoziția stradală “Lupta cu inerția / Poeții generației ’60″.

Din seria evenimentelor organizate cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române în Republica Moldova face parte și “Congresul Internațional al Eminescologilor” la care au fost invitați eminescologi din România, Italia, Germania, China, Franța Ucraina, Turcia, Slovacia, Cehia și Bulgaria.

* ICR de la Viena organizează, sâmbătă, la sediu, inaugurarea bibliotecii, ocazie cu care Institutul găzduiește spectacolul-lectură “Vrei să fii prietenul lui Dumnezeu?” de Daniel Bănulescu, în prezența autorului.

* ICR de la Varșovia va sărbători Ziua Limbii Române, duminică, printr-un eveniment organizat în capitala poloneză și având în centru un reper al creativității limbii — poezia românească din secolul XX. Evenimentul, realizat împreună cu librăria-cafenea “Kafka”, constă în dispunerea de mostre de poezie românească contemporană, sub forma unor flyere bilingve (româno-polonă), cu versurile unor importanți poeți. De asemenea, vor fi pregătite materiale tipărite despre limba română, puse la dispoziția publicului, și vor fi expuse publicații furnizate de Centrul Național al Cărții din cadrul ICR.

* Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR propune, cu această ocazie, o serie de evenimente dedicate comunităților de români din Italia, Ungaria și Serbia.

Astfel, miercuri și joi, la Bari, în Italia, este programată o serie de evenimente muzicale și literare sub genericul “Jazz și poezie românească la Bari”. Totodată, spectacolul “Sub Zodia Mariei”, un recital de muzică și poezie dedicat celor mai importante Marii ale țării — Fecioara Maria, Maria de Mangop, Regina Maria a României și Maria Tănase — va fi prezentat, cu ocazia Zilei Limbii Române, comunităților românești din Ungaria și Serbia. Reprezentațiile vor avea loc la Centrul Cultural Românesc din Jula (Ungaria), în data de 5 septembrie, și la Casa de Cultură din Satu Nou (Voivodina — Serbia), în data de 7 septembrie 2014.

Ziua Limbii Române, instituită prin Legea nr. 53/2013, a fost sărbătorită pentru prima dată la 31 august anul trecut, prilejuind o serie de manifestări reprezentative sub egida ICR.

e-Cultura.info

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018