Expoziția 'Iași, oraș regal' vernisată în prezența Principesei Maria

Expoziția ‘Iași, oraș regal’ vernisată în prezența Principesei Maria

Expoziția 'Iași, oraș regal'

Expoziția ‘Iași, oraș regal’

Expoziția “Iași, oraș regal”, eveniment organizat de Societatea Muzicală, în parteneriat cu Casa Regală a României și Muzeul Unirii din Iași, a fost vernisată sâmbătă, în prezența Principesei Maria.

Expoziția, dedicată aniversării centenarului “Iași — Capitala Regatului României”, prezintă fotografii și documente de arhivă din colecții publice și private.

“Dincolo de importanța pe care a avut-o Iașiul acum 100 de ani, este vorba de conectarea noastră cu realitatea de atunci și cu faptul că nu trebuie să uităm istoria și că trebuie să facem cât mai mult ca să o ridicăm la rangul pe care îl merită, să ne orientăm noi, ca și comunitate, către istorie. Atât timp cât avem sprijin în istorie vom reuși să ne implicăm cât mai mult în viața socială de astăzi și să o facem cât mai bună pentru cei care vor urma”, a declarat Norela Costea, directorul executiv al Societății Muzicale.

CITEȘTE ȘI  Înscrieri pentru Salonul Național de Fotografie "Fotogeografica"

În cadrul vernisajului, istoricii ieșeni au reamintit că în anul 1916 pentru o perioadă capitala României s-a mutat la Iași.

“Pentru o comunitate există, în mod evident, locuri simbolice, există locuri ale memoriei care devin extrem de importante în definirea unei identități care ne motivează, care ne facem să ne simțim așa cum suntem și care se opune manipulărilor de tot felul și care ne dă o structură care ne întărește în atitudinea noastră și ne dă, altfel spus, o adevărată coloană vertebrală. Modul în care raportăm la trecut este modul care ne legitimează. Din această perspectivă, transformarea memoriei în istorie are un rol deosebit de important”, a spus istoricul Cătălin Turliuc.

El a susținut că în noiembrie 1916 Iașiul a avut “un destin ciudat” — deși nu era pregătit, a devenit capitala țării.

e-Cultura.info / Autor: Daniela Malache


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus