Expoziția Medievalia la Biblioteca Academiei

Expoziția „Medievalia” la Biblioteca Academiei

Expoziția „Medievalia - Texte fundamentale ale culturii române medievale“

Expoziția „Medievalia – Texte fundamentale ale culturii române medievale“

Biblioteca Academiei Românei și Asociația Excelență prin Cultură orgazizează marți, 15 martie 2016, orele 12.30, vernisajul expoziției „Medievalia – Texte fundamentale ale culturii române medievale“.

Expoziția oferă publicului ocazia unică de a vedea exemplare ale unor manuscrise importante pentru începuturile culturii române, precum: „Minee“ din secolul al XIV-lea şi al XV-lea, „Miscelaneu Omiletic“ – Costantinopol, sec. XIV-XV, „Apostol“ – Moldova, 1500, „Codicele Voroneţean“ – Moldova, sec. XVI, „Psaltirea în versuri“ a lui Dosoftei – sec. XVII.

Vernisajul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române. Aceasta face parte din proiectul de digitizare cu acelaşi titlu, care pune la dispoziţia publicului un corpus de 60 de manuscrise, din care 39 româneşti, 14 slave şi 7 greceşti, piese ale patrimoniului naţional dintre cele mai valoroase.

Pentru moment, doar 60 de manuscrise din arhiva Bibliotecii Academiei au fost digitalizate, însă, potrivit Gabrielei Dumitrescu, proiectul va continua, site-ul urmând să fie activ timp de cinci ani.

Directorul Bibliotecii Academiei, Cornel Lepădatu, a afirmat că proiectul “Medievalia” este o dovadă a “efortului, pasiunii și profesionalismului” organizatorilor. “Finanțarea care a ajuns până la noi este absolut simbolică”, a arătat.

CITEȘTE ȘI  3.200.000 euro cheltuiți de 125.000 de vizitatori la Târgului Internațional Gaudeamus 2015

Acestea pot fi consultate şi cercetate integral pe site-ul www.medievalia.com.ro şi sunt însoţite de descrieri codicologice, care includ informaţii esenţiale despre conţinut, autori, datare, organizarea pe caiete a manuscriselor, tipuri de hârtie (filigrane), însemnări de circulaţie şi provenienţă.

“Este pentru prima dată când manuscrise de asemenea valoare sunt puse la dispoziția publicului în cadrul acestei expoziții și ele se regăsesc și online. (…) A fost o decizie care a condus la o selecție greu de făcut în contextul în care Biblioteca Academiei deține cel mai important fond de manuscrise din țară”a declarat Gabriela Dumitrescu, șef al Serviciului “Manuscrise, Carte Rară”.

Proiectul „Medievalia – Texte fundamentale ale culturii române medievale”, este finanțat din programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” finanțat prin Mecanismul Financia SEE 2009 – 2014, Bugetul de stat. Perioada de implamentare a proiectului este de 12 luni.

Obiectivul general al proiectului este protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural scris în domeniul literaturii române vechi prin creșterea numărului de resurse culturale reprezentative digitizate și facilitarea accesului la acestea pentru public.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus