Expoziţia "Pictură românească din colecția Fundației Bonte" vernisată la Muzeul Colecţiilor

Expoziţia “Pictură românească din colecția Fundației Bonte” vernisată la Muzeul Colecţiilor

Expoziţia

Expoziţia “Pictură românească din colecția Fundației Bonte” vernisată la Muzeul Colecţiilor

Colecționarul portughez Alain Bonte afirmă că operele românești, din nefericire, sunt încă prea puțin cunoscute publicului european și crede că merită mai mult, subliniind că aceasta va fi o preocupare constantă pentru fundația sa, astfel încât artiștii români atât de talentați să poată fi percepuți la adevărata lor valoare.

Colecționarul a participat la vernisajul expoziției “Pictură românească din colecția Fundației Bonte”, care reunește 57 de lucrări realizate de mai mulți artiști, printre care Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu sau Alexandru Ciucurencu, prezentată, începând de luni, la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Vicepreședintele Institutului Cultural Român (ICR), Nagy Mihály Zoltán, și-a exprimat speranța că, prin deschiderea spre alte instituții publice similare, împreună cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR), ICR poate organiza prin intermediul unor parteneriate alte “proiecte care aduc valoare în demersul comun de a promova cultura și arta românească pe plan național și internațional”.

Criticul Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, curatorul expoziției, a declarat că aceasta reprezintă “punctul de vedere al unui colecționar european asupra artei românești”.

“Este o expoziție făcută de un cetățean din Portugalia, care a cunoscut arta românească aici, s-a îndrăgostit de ea și a făcut această colecție, care nu are pretenția de a fi o pinacotecă, dar este o selecție reprezentativă a artei moderne românești”, a spus criticul.

Directorul general al MNAR, Călin Stegerean, i-a mulțumit cu acest prilej lui Alain Bonte pentru recuperarea a două tablouri din Colecția Manu, expuse din nou la MNAR.

CITEȘTE ȘI  Tabără internațională de pictură la Clisura Dunării

“Aflând că o parte din lucrările care au aparținut acestui muzeu au fost restituite foștilor proprietari — și aici este vorba de celebra colecție Manu—, domnia sa a achiziționat două dintre lucrările care făceau parte din această colecție și le-a donat apoi Muzeului Național de Artă a României”, a menționat Stegerean citat de Agerpres.

La evenimentul organizat de MNAR, Fundația Bonte și ICR, au fost prezenți reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditați al București, numeroși colecționari, oameni de cultură.

Prezentată între 12 mai și 30 august 2016 la Palatul Național Ajuda din Lisabona, expoziția curatoriată de Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, este oferită acum publicului român, completând cu lucrări importante paleta de lucrări create în România în perioada 1875 — 1945 și aflate în colecțiile MNAR.

Expoziția va fi deschisă până pe 30 aprilie și va include ghidaje speciale și alte activități educative pentru public.

Colecția Bonte este o adevărată galerie de artă modernă românească, reunind lucrări ale câtorva dintre cei mai valoroși artiști ai secolelor XIX și XX — Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Arthur Verona, Ștefan Dimitrescu, Ștefan Popescu, Leon Al. Biju, Ion Theodorescu-Sion, Vasile Popescu, Adam Bălțatu, Samuel Mutzner, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, Constantin Isachie, Dumitru Ghiață, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Henri Catargi, Jean Cheller — ce vor oferi publicului portughez o panoramă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus