Expoziţia 'Raze de soare colorate' a artistului Róth Miksa, prezentă la Sfântu Gheorghe

Expoziţia ‘Raze de soare colorate’ a artistului Róth Miksa, prezentă la Sfântu Gheorghe

Expoziţia 'Raze de soare colorate' a artistului Róth Miksa

OExpoziţia ‘Raze de soare colorate’ a artistului Róth Miksa

Institutul Cultural Maghiar Balassi din Bucureşti prezintă la Sfântu Gheorghe expoziţia “Raze de soare colorate”, realizată în memoria artistului Róth Miksa, fondatorul unuia dintre cele mai cunoscute ateliere de mozaicuri şi vitralii din Europa.

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 26 iunie, în prezenţa preşedintelui Consilului Judeţean Covasna, Tamas Sandor şi a directorului Institutului Balassi din Bucureşti, Kosa Andras Laszlo.

“Róth Miksa (1865-1944) devenise încă în timpul vieţii sale cel mai cunoscut şi recunoscut designer maghiar al primei părţi a secolului XX. Un adevărat star care, la expoziţiile mondiale, câştiga premiu după premiu cu vitraliile sale (…) Róth Miksa a fost fondatorul şi conducătorul celui mai cunoscut şi mai prolific atelier de vitralii cu inserţie din plumb şi de mozaicuri, o artă care la răscruce de secol XIX-XX îşi trăia renaşterea. Secretul atelierului Róth constă, de fapt, în nivelul ridicat calitativ şi tehnic al produselor. Prin utilizarea sticlei Tiffany a inovat arta maghiară a vitraliilor şi mozaicului’, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Maghiar Balassi.

CITEȘTE ȘI  "Din viața familiei Ion C.Brătianu", prezentat la Humanitas Cișmigiu.

Creaţiile sale decorează numeroase clădiri publice, printre care Palatul regal din Copenhaga, Palatul Culturii din Târgu Mureş, Teatro Nacional din Mexico City şi Parlamentul din Budapesta, dar multe dintre ele se regăsesc în clădiri în care accesul publicului este restrâns, cum ar fi capela privată a abatelui de la Pannonhalma, Banca Naţională a Ungariei sau clădirea Reprezentanţei Comerciale Ruse, se mai arată în comunicat.

Expoziţia, care va fi găzduită de Galeria Köntés din Sfântu Gheorghe, reuneşte fotografii mărite, schiţe originale şi fotografii care oferă o imagine de ansamblu asupra operei lui Róth Miksa.

e-Cultura.info / Autor. Oana Mălina Negrea.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus