Expoziție de artă plastică contemporană "Saloanele Moldovei" la Bacău

Expoziție de artă plastică contemporană “Saloanele Moldovei” la Bacău

Expoziție de artă plastică contemporană

Expoziție de artă plastică contemporană “Saloanele Moldovei”

Expoziția-concurs de artă plastică contemporană “Saloanele Moldovei”, deschisă în ultimii 26 de ani artiștilor plastici din România și Republica Moldova, a fost inaugurată la Bacău prin trei vernisaje găzduite la ediția din acest an de galeriile “Arta”, “Ioan Frunzetti” și “George Apostu” din municipiu.

Saloanele Moldovei dovedesc, după cum au subliniat cei ce au luat cuvântul în deschiderea evenimentului, că reprezintă ‘un etalon al performanței în artă”, dar și ‘o fișă clinică”, ‘un sinoptic al artelor” și, mai ales ‘un grafic al speranței”, care contribuie la ‘depășirea obstacolelor birocratice, uneori politice”.

Un număr 37 de pictori, sculptori, graficieni, designeri, fotografi, creatori în arta tapiseriei de pe ambele maluri ale Prutului și-au reunit cele mai reprezentative lucrări create în ultimul an supunând jurizării și atenției publicului 299 de creații. 34 dintre acestea fuseseră selectate de un juriu format, la actuala ediție, din Mihai Sârbulescu, Dumitru Bolboceanu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Valeriu Șușnea, membru al UAP din România, Veceaslav Demir, membru UAP din Republica Moldova.

Ieșeanul Cătălin Aprofirei a câștigat Marele Premiu, trofeu acordat de Ministerul Culturii din Republica Moldova. Octavian Romanescu din Chișinău a fost laureat cu Premiul Consiliului Județean Bacău, concetățenii săi Dumitru Iazan și Vladimir Palamarciuc primind premiul oferit de Primăria Bacău, respectiv de Centrul de Cultură “George Apostu” Bacău.

Cunoscutul artist plastic Ilie Boca din Bacău a fost distins cu premiul Muzeului de Artă din Republica Moldova, Mihai Pamfil a primit Premiul Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu’ Bacău, ieșeanul Sorin Otânjac premiul ,,Mihai Grecu’ al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, iar bucureșteanul Bogdan Hojbota premiul Uniunii Artiștilor din România. Pentru prima dată în istoria ‘Salaonelor Moldovei’ a fost acordat și un premiu pentru fotografie artistică digitală, atribuit, de primăria din Chișinău, lui Viorel Ion Cojan din Bacău.

CITEȘTE ȘI  Expoziția "Rembrandt. Apogeul artei gravurii" prelungită

‘Saloanele Moldovei’ este un proiect cultural început în 1990, din inițiativa artiștilor plastici Ilie Boca din Bacău și Sergiu Cuciuc din Chișinău.

‘Saloanele Moldovei au reușit să depășească obstacolele birocratice, uneori politice, reunind artiștii de pe cele doua maluri ale Prutului în etalarea comună de-a lungul a mai bine de un sfert de secol a creațiilor plastice realizate pe parcursul unui an, dar și a informării reciproce privind ,,mersul artei în lume’, a declarat pentru AGERPRES Ilie Boca.

“Simbolistica și valoarea Saloanelor Moldovei nu numai că nu s-au golit de conținut, așa cum s-a întâmplat, din păcate, cu multe alte entuziaste inițiative culturale pornite după 1990 fie din Basarabia, fie din România, sub forma Podurilor cu flori, ci s-au consolidat cu trecerea timpului, devenind unica formă de comunicare solidă și viabilă între artiștii de dincoace și dincolo de Prut. Saloanele Moldovei au rezistat, chiar dacă ‘Podul cu flori’s-a ofilit prea repede, transformându-se într-un solid Pod al Artelor”, a declarat Dumitru Bolboceanu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova citat de Agerpres.

În opinia lui Geo Popa, directorul Centrului de Cultură ‘George Apostu” din Bacău, evenimentul se constituie într-o comunicare prin care “gestul individual și instituția publică s-au resorbit în cel mai firesc mod cu putință”.

Pe 30 august va fi vernisată o expoziție și la Chișinău sub aceeași emblemă a ,,Saloanelor Moldovei”.

e-Cultura.info / Autor: Cornel Cepariu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus