Expoziție de carte-obiect DADA

Expoziție de carte-obiect DADA

 Expoziție de carte-obiect DADA

Expoziție de carte-obiect DADA

La 100 de ani de la momentul apariției manifestării Dada, destule evenimente de la noi au făcut referire la acest fenomen.

La propunerea Asociației culturale şi educative DAR DEVELOPMENT iată că s-a marcat Centenarul DADA. Proiectul, lansat în luna ianuarie a acestui an a adunat 34 de artiști proveniți din toate zonele artelor vizuale și aparținând mai multor generații, din întreaga țară. Expoziția care a luat astfel naștere și care adună o serie importantă de cărți-obiect poate fi văzută în spațiul Gallery de pe Strada Leonida.

Așadar,Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane găzduiește -în spațiul cultural Gallery, expoziţia curatoriată de artista Mirela Trăistaru. Fiecare carte-obiect este însoțită de un text mărturisind din punct de vedere teoretic creația vizuală. În parte, acestea sunt fragmente citate din lucrări dadaiste, dar există și interpretări contemporane ale scrierilor istorice.

Organizatori ai evenimentului vizual care a dat o extrem de mare libertate artiștilor expozanți sunt Daniela Frumuşeanu, Alexandra Corina Brutaru / DAR DEVELOPMENT & ANAV.

Daniela Frumușeanu, Conf. Univ. Dr. la UNA București mărturisește că:

”DADA înseamnă ARTĂ, puterea de a surprinde, de a găsi noul în lucrurile simple, banale. DADA înseamnă tinereţe – dorinţa şi puterea de a şterge barierele trasate cu grijă la un moment dat şi de a o lua de la capăt altfel, revigorat. Îndrăzneşte, uimeşte!”

Pictorița Letiția Oprișan în lucrarea sa nonconformistă -în care obiectul ready-made joacă un rol de re-configurare artistică- susține în textul atașat cărții-obiect că:

… zgândărim cu talentul nostru de creatori şi entuziasmul unor minţi populate cu esenţele unei culturi autentice, granitele ignoranţei, ale comodităţii de gândire şi simţire din arealul majoritar al societăţii noastre actuale.

Grafica și pictura, metalul și textilele țesute ori imprimate sunt regândite și asociate să funcționeze, să comunice verbal și non-verbal, într-un obiect de artă de o frapantă expresivitate.

CITEȘTE ȘI  Volumul ,,Nervi”, de Laurenţiu Ciprian Tudor lansat la Târgul Internațonal de Carte și Muzică

Miruna Hașegan, expozantă afirmă:

În proiectul cărţii – obiect DADA, am urmărit să surprind esenţa curentului artistic, spiritul jucăuş şi nonconformist, punctând momentele cheie: Cabaret Voltaire, revista 391 şi folosind colajul, ca formă plastică reprezentativă, ce reuneşte asocierile inedite cu poezia sugestiilor suprarealiste.

Georgeta Hlihor, artistă decoratoare subliniază esența manifestării care dă tonul evenimentului de astăzi:

Dada pune înaintea acţiunii şi înainte de tot: Îndoiala. Dada se îndoieşte de tot.

Organizatorii evenimentului gândesc că proiectul va lua alte și noi forme până la sfârșitul anului.

e-Cultura.info / dr. Roxana Păsculescu, critic de artă


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus