Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

O excepțională expoziție de ii din toate zonele României, care au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, a fost deschisă la Muzeul Județean Satu Mare, prilej cu care a avut loc și o paradă a costumelor etno.

Expoziția “Ținută, culoare, stil — Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” cuprinde 65 de piese ce au fost donate Muzeului de Etnografie al Transilvaniei din Cluj — Napoca.

“Costumele, iile, cămășile sunt dintr-o colecție specială. Ele au fost donate în 1934 Muzeului Transilvaniei din Cluj, de către două ilustre reprezentante ale vieții politice și sociale din România, este vorba despre sora lui Ion I. C. Brătianu, Sabina Cantacuzino, și soția lui Ion I.C. Brătianu, Elisa Brătianu. Aceste costume au fost purtate de către aceste doamne. Era un curent la începutul secolului XX de redescoperire a tradițiilor. După cum bine știm, și reginele României, regina Elisabeta, regina Maria, apoi regina Elena, îmbrăcau aceste costume populare tocmai pentru a le promova și pentru frumusețea lor. Costumele acestea de epocă au un rafinament și o eleganță extraordinară, o cromatică armonioasă și cred că multe doamne care vor trece pragul expoziției noastre se vor inspira și vor purta aceste haine care, fiind atât de frumoase, sunt la modă în orice vreme. Aici este întreaga Românie, costumele sunt unul mai frumos decât celălalt”, a declarat directorul Muzeului Județean, Felician Pop.

CITEȘTE ȘI  Târg de Sfântul Dumitru la Muzeul Național al Satului

Colecția cuprinde 65 de ii realizate începând cu anul 1875, din toate zonele României. După vernisaj a avut loc o paradă a costumelor etno, participând elevi de grădiniță, dar și angajate ale Bibliotecii Județene și Muzeului Județean.

e-Cultura.info / Autor: Gheorghe Pietrar


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus