Festivalul "Primăvara Românească la Bruxelles

Festivalul “Primăvara Românească la Bruxelles”

Festivalul ȚPrimăvara Românească la Bruxelles"

Festivalul ȚPrimăvara Românească la Bruxelles”

Produsele tradiționale, portul popular, folclorul și dansurile specifice Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului au fost promovate la Bruxelles cu prilejul festivauluil “Primăvara Românească la Bruxelles” organizat, într-o piață centrală din capitala Belgiei, de către Casa de Cultură Belgo-Română Arthis, în parteneriat cu mai multe consilii județene și primării din aceste regiuni.

Numeroși belgieni, dar și turiști veniți de pe diverse continente au fost atrași de produsele expuse pe standurile amenajate cu acest prilej, de la specialitățile culinare, cum ar fi micii, până la oalele de ceramică sau iile.

Un tânăr american, care potrivit Agerpres a afirmat că a auzit despre Transilvania, dar că nu știe foarte multe despre România, s-a declarat încântat de ceea ce a văzut. “Din câte am înțeles este sărbătoarea Transilvaniei. Nu știu foarte multe despre România”, a spus tânărul, care a adăugat că, poate, într-o bună zi o să viziteze și țara noastră. “De ce nu? Nu am avut un motiv să merg încă, dar de ce nu? Ar putea să existe o oportunitate în viitor”, a spus acesta, întrebat dacă are în intenție să viziteze și România.

Printre cei prezenți la festival s-a aflat și ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, care a afirmat că intenționează să cumpere, de la un meșter popular olar din Prundu Bârgăului, pentru cabinetul său, din fondurile sale proprii, câte 20 de căni pentru ceai și 20 de cești pentru cafea. Originar din Maramureș, Pop nu a ratat prilejul de a proba și un clop, pălărie specifică zonei sale.

CITEȘTE ȘI  Piese vechi de 7.000 de ani într-o expoziţie în China

În ceea ce-l privește pe meșterul olar, originar din Prundu Bârgăului, acesta a făcut și o demonstrație în fața belgienilor, pentru a le arăta cum anume se ajunge la produsul finit. “Este foarte interesant ca oamenii să vadă cum se ajunge la produsul finit. Îmi face plăcere să lucrez demonstrativ, mă simt în elementul meu”, a spus artistul popular.

Tot din Bistrița-Năsăud a fost prezentă la Bruxelles și Adriana Tăut, reprezentanta primei întreprinderi sociale din acest județ, cu un stand de unde vizitatorii au putut achiziționa Povila de Bârgău, o dulceață de prune fără aditivi sau zahăr, precum și goblenuri sau tricouri decorate cu mărgele.

A venit la festival, tot din Bistrița-Năsăud, pentru a-și prezenta creațiile — costume populare, pieptare, brâie etc — și artistul popular Virginia Linul. “Am făcut și vreo doi bani și ne pare bine că am văzut și Bruxelles-ul, că în alte părți am mai fost”, a declarat aceasta.

Grupuri și ansambluri folclorice din Beiuș și Teiuș au susținut mai multe reprezentații în cadrul festivalului.

Gabriel Cotabiță și Daniel Iancu au fost, de asemenea, printre artiștii care au urcat pe scena ridicată în Marche aux Poissons din Bruxelles.

Desfășurat în acest an sub patronajul Delegației Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, festivalul a fost organizat de Casa de Cultură Belgo-Română Arthis, în colaborare cu Consiliile Județene din Bistrița-Năsăud, Timiș și Maramureș, Casa de Cultură din Beiuș și Primăriile din Cîmpeni, Teiuș, Reșița și Năsăud, cu sprijinul Departamentul pentru Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE și Primăria Orașului Bruxelles.

e-Cultura.info/ Editor: Cristian Anghelache

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus