Gala aniversară 'MNC 25 de ani'

Gala aniversară ‘MNC 25 de ani’

Gala aniversară 'MNC 25 de ani'

Gala aniversară ‘MNC 25 de ani’

Prof. univ. dr. Ioan Opriș, istoricul Georgeta Filitti și președintele Societății Colecționarilor de Artă din România, Vasile Parizescu, s-au numărat printre laureații “Galei aniversare – MNC 25 de ani de existență în cultura românească”, desfășurată la Muzeul Național Cotroceni.

În cuvântul său, directorul general interimar al instituției, Ștefania Dinu, prezentă de 22 de ani în muzeu, a evidențiat importanța evenimentului, apreciind că Muzeul Național Cotroceni a apărut, în urmă cu 25 de ani, dintr-o nevoie imperioasă de schimbare, organizarea și funcționarea acestuia punând în valoare rigorile respectării muzeografiei moderne.

“Evenimentele noastre au fost variate, complexe. Expoziții temporare excepționale, cu un patrimoniu valoros, concerte, de acum tradiționale — concertele noastre de Paști și de Crăciun, ca și lansări de carte, colocvii științifice, mese rotunde, dezbateri naționale și internaționale, seratele muzeale care s-au bucurat de prezența unor mari personalități ale vieții științifice și academice, a unor artiști lirici de renume internațional”, a subliniat Ștefania Dinu, citat de Agerpres.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis “un cuvânt de respect și admirație” din partea Administrației Prezidențiale, în timp ce prof. univ. dr. Ioan Opriș, directorul fondator al muzeului a evocat anii de început ai instituției, modul în care, împreună cu colectivul pe care l-a condus a “dat viață acestui loc” care a adus “bucurie, seninătate și dragoste de frumos” unui public fidel.

Printre cei recompensați cu o diplomă și medalia aniversară a muzeului s-au mai numărat: secretarii de stat în Ministerul Culturii Alexandru Oprean și Irina Cajal Marin, directorul Muzeului Național al Satului, Paulina Popoiu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Arhivelor Naționale ale României, Ioan Drăgan, părintele arhimandrit Irineu Dogaru, părintele arhimandrit dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Bianca Ionescu, manager interimar al Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”, directorul general al Agerpres, Alexandru Ioan Giboi.

“Alături de Muzeul Național Cotroceni continuăm să promovăm valorile culturale; este unul din punctele forte ale Agenției Naționale Agerpres. Tot ce este autohton, național reprezintă pentru Agerpres o valoare care a fost consacrată de-a lungul istoriei agenției”, a spus Claudia Nicolae.

CITEȘTE ȘI  Virgil Niţulescu, demis din funcţia de director al Muzeului Ţăranului Român

După ceremonia de acordare a medaliilor și diplomelor aniversare colaboratorilor din muzee și instituții de cultură și partenerilor mass-media ai Muzeului Național Cotroceni, Gala aniversară “MNC 25 de ani de existență în cultura românească” a inclus concertul de gală “Poveste de iarnă”, susținut de soliștii, corul și orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”.

În urmă cu 25 de ani, Muzeul Național Cotroceni și-a deschis porțile în slujba unui ideal: valorificarea istoriei ansamblului medieval și modern Cotroceni, ilustrarea vieții și activității marilor personalități ale istoriei românilor al căror nume este legat de acest loc: Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Barbu Știrbei, Alexandru Ioan Cuza, Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I și Regina Maria, personalități care de-a lungul timpului au fost artizanii și creatorii României moderne și care au dat Cotrocenilor fastul și strălucirea de odinioară și, nu în ultimul rând, păstrarea și valorificarea unui patrimoniu inestimabil.

În toți acești ani, Muzeul Național Cotroceni a avut ca principal obiectiv punerea în valoare a patrimoniului propriu, dar și a patrimoniului mobil provenit din colecțiile unor muzee și instituții colaboratoare, în cadrul nenumăratelor expoziții temporare cu tematică diversă: istorie, pictură, sculptură, artă decorativă.

Prin organizarea unor expoziții de pictură, cu lucrări de o mare valoare patrimonială semnate de mari clasici ai picturii românești: Carol Popp de Szathmari, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna etc s-a urmărit pe de o parte evidențierea geniului artistic românesc, iar, pe de altă parte, apropierea acestor slujitori ai penelului de lumea satului românesc, de portul popular din diverse zone ale țării, de tradițiile și obiceiurile românești, imortalizarea unor peisaje pitorești sau a unor personaje ale istoriei naționale.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus