Gestualism și figurativ în creația artistei Marinela Măntescu

Gestualism și figurativ în creația artistei Marinela Măntescu

Tablouri din expoziție

Lucrări din expoziție

Expresie și culoare, actuala expoziție de pictură a Marinelei Măntescu de la Galeria Orizont surprinde într-un număr restrâns de pânze, de dimensiuni monumentale însă, esența operei artistei.
                   
Rigoarea construcției compoziționale este contrabalansată de gestica expansivă a pictoriței. Tușele largi, adeseori se învrăjbesc negând parcă figurativul pe care vor să-l reprezinte; alteori se împletesc cu seriozitate și acuratețe dând cu temeinicie naștere unor forme elegante, ușor recognoscibile.

Pe simeză, într-o curgere firească avem câteva pânze mai vechi ale artistei acompaniate de lucrări de dată recentă. Temele, fie că sunt peisaje marine, secvențe de grădini, fie nuduri ori scene de interior sunt evident pretexte de armonii cromatice.

Cronicarul de artă Victoria Anghelescu observa în urmă cu exact doi ani, pe când Marinela Măntescu deschidea o personală la Galeria Artelor a Cercului Militar Național, că:

„În culori calde sau în rafinate armonii de albastruri, de griuri ce îşi dispută spaţiul cu albul, peisajele şi naturile statice, preponderente în selecţie, păstrează o aură de mister fie prin formele ce se topesc în atmosferă, în cazul primelor, fie prin insolita alăturare de obiecte în celelalte”.

Același cotidian este surprins și astăzi, cu plăcere, de Marinela Măntescu. Pe palierul gamelor cromatice notăm totuși, de la o perioadă la alta, mici modificări.În picturile mai vechi, raporturile tonale sunt caracterizate de o mai subliniată sobrietate. În picturile realizate anul trecut însă, remarcăm în zona cromaticii, deplasarea accentului pe un contrast mai frapant.

CITEȘTE ȘI  Antologia de teatru contemporan românesc "Machtspiele – Neue Theaterstücke aus Rumänien“

Totodată și în zona gesticii picturale s-au produs modificări. În realizările mai noi ale artistei descoperim -raportându-ne la gestualismul degajat energic de picturile perioadei anterioare- o mai echilibrată așezare a tușelor, în favoarea arhitecturii compoziționale.

Tușele, mai reduse acum ca dimensiuni vorbesc mai apăsat despre conservarea figurativului. Universul actual al artistei a devenit mai lizibil. Înainte, actul supradimensionării motivelor picturale, dublat de frenezia gestuală făcea mai vaporoasă compoziția, mai greu de deslușit și deci, mai încărcată de mister. În prezent, gestualismul artistei, poate doar în aparență mai cumințit se supune mai clar, figurativului.

Expoziția Marinelei Măntescu -Expresie și culoare deschisă la Galeria Orizont până pe 24 februarie 2016 poate fi citită ca o manifestare de cotitură în opera artistei. Ne va fi însă mai limpede turnura, urmărind viitoarele evenimente personale ale pictoriței.

e-Cultura.info/ Autor. dr. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus