Gina Patrichi

Gina Patrichi

Gina Patrichi

Gina Patrichi

Actrița Gina Patrichi s-a născut la 8 martie 1936, la București. În 1952 a început cursurile Institutului de Teatru ”I.L. Caragiale” din București, la clasa Aurei Buzescu.

Sensibilă, pasională, Gina Patrichi a dat viață unor personaje memorabile în teatru, film și televiziune, remarcându-se prin forță actoricească, vocea cu un timbru de neuitat, capacitatea de a trece ușor de la registrul comic la cel dramatic.

A desfășurat o prestigioasă activitate teatrală, mai întâi în cadrul Teatrului Dramatic din Galați, unde, în 1956, a debutat în spectacolul ”Nota zero la purtare” de Octavian Sava și Virgil Stoenescu, regizat de Valeriu Moisescu. În cei aproximativ opt ani cât a jucat pe scena acestui teatru a avut roluri în numeroase piese, dintre care amintim ”Titanic vals” de Tudor Mușatescu (regia Valeriu Moisescu, 1958), ”Nora” de Henrik Ibsen (regia Ariana Kuner, 1959), ”Celebrul 702” de Alexandru Mirodan (regia Vlad Mugur, 1961), ”Poveste din Irkutsk” de Arbuzov (regia Vlad Mugur, 1962) ș.a.

În 1964 este descoperită de regizorul Liviu Ciulei și invitată să se alăture colectivului Teatrului Bulandra din București, condus de acesta. Pe scena Teatrului Bulandra a debutat la 29 ianuarie 1964 în piesa ”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, în rolul Corinei, sub îndrumarea aceluiași Valeriu Moisescu.

Dintre piesele în care a interpretat roluri de neuitat pe scena Teatrului Bulandra, amintim: ”D-ale Carnavalului” de I.L. Caragiale (1966, regia Lucian Pintilie), ”Iulius Cezar” de Shakespeare (1968, regia Andrei Șerban), ”Acești nebuni fățarnici”, de Teodor Mazilu (1970, regia Emil Mandric), ”Elisabeta I” de Paul Foster (1974, regia Liviu Ciulei), ”Azilul de noapte”, de Maxim Gorki (1975, regia Liviu Ciulei), ”Hedda Gabler” de Ibsen (1975, regia Cătălina Buzoianu), ”Interviu” de Ecaterina Oproiu (1976, regia Cătălina Buzoianu), ”Amintiri” de Alexei Arbuzov (1982, regia Ion Caramitru), ”Romeo și Julieta la sfârșit de noiembrie”, de Jan Otcenasek (1984, regia Valeriu Moisescu), ”Hamlet” de William Shakespeare (1985, regia Alexandru Tocilescu). Ultima stagiune în care a apărut pe scena Teatrului Bulandra a fost 1992-1993, iar ultima premieră a fost cu ”Teatrul comic” de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete (22 noiembrie 1992).

A jucat, de asemenea, la Teatrul Național din Cluj în spectacolul ”Antoniu și Cleopatra” de W.Shakespeare, în regia lui Mihai Măniuțiu (1988), în care a interpretat magistral rolul reginei.

Gina Patrichi a colaborat cu mari regizori care au pus în scenă piese din repertoriul național și universal la Teatrul Național de Televiziune: Petre Sava Băleanu, Letiția Popa, Petre Bokor, Cornel Todea, Sorana Coroamă-Stanca, Cornel Popa, Dan Necșulea și mulți alții. A jucat, astfel, în ”Stâlpii societății” de Ibsen, ”Egmont” de Goethe, ”Livada cu vișini” de Cehov, ”Cadavrul viu” de Tolstoi, ”Pescărușul” de Cehov, ”Cavalerul tristei figuri”, după Cervantes, ”Diavolul și bunul Dumnezeu” de J.P. Sartre, ”Surorile Boga” de Horia Lovinescu, ”Troienele” de J.P. Sartre, după Euripide ș.a. A interpretat cu aceeași pasiune roluri pentru teatru radiofonic, participând, de asemenea, la spectacole de muzică și poezie.

CITEȘTE ȘI  Mircea Eliade

În film a debutat, alături de Victor Rebengiuc, în ”Pădurea spânzuraților” (regia Liviu Ciulei, 1964), în rolul Rozei Ianoși. A avut roluri memorabile, între altele, în filme regizate de Malvina Urșianu. Din filmografia sa mai amintim, conform volumului ”1234 cineaști români” (Editura Științifică, București, 1996): ”Procesul alb” (1965), ”Neînfricații” — serial TV (1970), ”Felix și Otilia” (1971), în regia lui Iulian Mihu, ”Bariera” (1972, regia Mircea Mureșan), ”Dincolo de nisipuri” (1973, regia Radu Gabrea), ”Trecătoarele iubiri” (1973, regia Malvina Urșianu), ”Nemuritorii” (1974, regia Sergiu Nicolaescu), serialul TV ”Lumini și umbre” (1979-1982, regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Mureșan), ”Probă de microfon” (1980, regia Mircea Daneliuc), ”Liniștea din adâncuri” (1981, regia Malvina Urșianu), ”Saltinbancii” (1981, regia Elisabeta Bostan), ”Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983, regia Malvina Urșianu), “Moromeții” (1986, regia Stere Gulea), “Figuranții” (1987, regia Malvina Urșianu), ”Hanul dintre dealuri” (1987, regia Cristiana Nicolae). A jucat în filme alături de alți mai actori: Liviu Ciulei, Emil Botta, Ștefan Iordache, Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Amza Pellea, Ștefan Mihăilescu-Brăila, George Constantin, Silvia Popovici, Victor Rebengiuc, Florin Zamfirescu și mulți, mulți alții.

A primit Premiul ACIN pentru rolul Zaza din filmul ”Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983), Premiul ATM pentru rol principal feminin în spectacolul ”Antoniu și Cleopatra” de W. Shakespeare (regia Mihai Măniuțiu, 1988), Premiul de excelență acordat de UNITER (31 ianuarie 1994), Premiul de excelență (post mortem) la Gala UNITER din aprilie 1994.

Gina Patrichi s-a stins din viață la 18 martie 1994, la doar 58 de ani, în București.

În 1996 Mircea Patrichi a publicat volumul ”Gina Patrichi. Clipe de viață”, dedicat memoriei surorii sale. ”Cred în capacitatea marelui public de a înțelege sensul artei și de a aprecia pe artistul care convinge cu sufletul” este una dintre mărturisirile Ginei Patrichi regăsite în paginile acestui volum biografic. În 2008 a fost lansat volumul ”Carte cu Gina Patrichi”, al criticului de teatru Mircea Morariu. De asemenea, o stradă din București poartă numele ”Gina Patrichi”.

e-Cultura.info/ Autor Ruxandra Bratu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017