Hurezeanu, despre "Visuri și secrete" de Danuta Walesa

Hurezeanu, despre “Visuri și secrete” de Danuta Walesa

[FA_Lite id="4057"]

Scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu a afirmat, că volumul “Visuri și secrete”, de Danuta Walesa, soția fostului lider al Solidarității și președinte al Poloniei, Lech Walesa, este cartea unei femei poloneze care se adresează polonezelor.

“Este cartea unei femei care se adresează femeilor, cartea unei femei poloneze care se adresează polonezelor, a spus Hurezeanu, exprimându-și convingerea că acest fapt îi va asigura succesul.Publicistul a remarcat “libertatea de gândire, de opinie și de analiză ale autoarei, o femeie cu totul independentă”.Deși spune adeseori despre soțul său că este un om ‘tăcut, auster, fără prieteni’, își apără soțul”, care are parte și de critici, a remarcat Hurezeanu.

El a declarat că este întru totul de acord cu afirmația autoarei că întâmplările din august 1980 din Polonia sunt mai importante decât căderea Zidului Berlinului.

“Avem în față cartea personajului secundar, care pune într-o lumină mai importantă, din punct de vedere istoric, personajul principal”, a spus Hurezeanu, pentru care volumul urmărește etapele vieții în comun în familia Walesa, prin privirea, prin filtrul celei care are opt copii — patru băieți și patru fete”.

Hurezeanu a remarcat importanța observației soției lui Walesa, a mamei celor opt copii, a tovarășei sale de viață, dar și a femeii demne integre, simple, care nu asumă agenda marilor schimbări sociale, dar în absența rolului ei, probabil nici acestea nu ar fi fost duse la capăt.

“Cartea oferă atâtea descoperiri celebre, dar care are fiecare problemele sale”, a spus Hurezeanu, menționând amintirile autoarei despre Bronislaw Geremek, Adam Michnik ori generalului Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, căreia autoarea îi înțelege și rolul pozitiv în istoria evenimentelor din istoria Poloniei și a Europei.El a remarcat rolul foarte activ și distinct al jurnalistului Piotr Adamowicz, coautor al cărții.

CITEȘTE ȘI  Carte dedicată Papei Francisc lansată in februarie la Humanitas

“Cartea se citește dintr-o suflare, este povestea lumii noastre est-europene, cu care avem atâtea în comun”, a mai spus Hurezeanu. “Această carte descrie viața femeii poloneze și poate viața femeii din această parte a Europei”, a spus Danuta Walesa, care a mărturisit că este la București mulțumită lui Lech Walesa, politicianul datorită căruia a căzut Zidul de la Berlin.

“Cartea descrie trăirile, ce s-a întâmplat”, a spus autoarea, care consideră că a meritat să trăim ceea ce am trăit în timpul comunismului, pentru că “în viață trebuie să plătești, pentru a fi răsplătit”.Ea a mai mărturisit, răspunzând unei întrebări, că a primit permisiunea familiei pentru a scrie cartea: “Această cartea a fost scrisă timp de doi ani de dl. Piotr”.

Întrebată dacă i-a fost vreodată frică de Rusia, Danuta Walesa a declarat că nu i-a fost niciodată frică, chiar dacă autoritățile comuniste poloneze foloseau această amenințare.

Potrivit Curtea Veche Publishing, “în “Visuri și secrete”, carte tradusă de Cristina Godun, Danuta Walesa vorbește, pentru prima dată, despre sine. Cu sinceritate și curaj, pe alocuri fără menajamente”.

”Când eram adolescentă am visat un loc mai bun pentru a trăi, un soț bun, familia. Visurile obișnuite ale unei fete. Am plecat și totul s-a împlinit! Deși nu a fost ușor tot timpul, ba uneori a fost chiar greu. De asta e important să visezi, trebuie să crezi că visele tale se vor împlini. Iar dacă este greu — să ai încredere că după zile mohorâte iese soarele”, spune soția lui Lech Walesa.

În 2011, la Curtea Veche Publishing a apărut și autobiografia lui Lech Walesa, “Drumul spre adevăr”.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus