In memoriam Ion Lazăr

In memoriam Ion Lazăr

Ion Lazăr

Ion Lazăr

La doar 54 de ani, Ion Lazăr părăsea această lume lăsând în urma sa scrieri, lucrări, icoane, semne ale unor preocupări deopotrivă filosofice ca și estetice pe care le adâncise de-a lungul anilor și cărora le aflase probabil în parte, căci era modest și exigent, cele mai bune răspunsuri.

O dovadă a căutărilor sale este inclusiv această expoziție organizată la Galeria Senso, deja un al doilea eveniment gândit de familie, In memoriam, după manifestarea expozițională deosebită găzduită nu demult de Muzeul de Artă din Ploiești.

Intitulată Motive religioase-Motive orientale, expoziția actuală aduce pe simeze opere din atelierul “zugravului de subțire”, icoane și picturi care nu au fost, până în acest moment prezentate publicului.

Lucrările expuse acum la Galeria Senso rotunjesc viziunea artistului Ion Lazăr, așa cum reieșea ea în anii din urmă, din chiar expozițiile personale organizate de pictor, în București și în țară. Două dintre direcțiile cercetărilor sale vizuale -îndreptate, una către zona extrem orientală, cealaltă direcționată către universul creștin- dialoghează sensibil și elegant pe simeza Galeriei Senso.

CITEȘTE ȘI  Elogiul frumuseţii ca înfăţişare a binelui

Raportarea artistului la cele două spații culturale s-a făcut într-un fel suplu, foarte personal. Artistul Ion Lazăr a găsit resurse de exprimare plastică convertite într-o viziune înnoitoare. Concepția artistică ținea evident de limbajul culorii și al liniei, cunoscut atât de profund de creatorul Ion Lazăr care, în tot acest timp fusese atras și de mirajul restaurării operei de artă, în aceste adeseori dificile restituiri descoperind subtile și prețioase bucurii.

Pe pânzele pictate și semnate Ion Lazăr descifrăm iconografii simple ori de o mare complexitate, descoperim armonii cromatice discrete, adeseori monocrome, urmărim curgerea ductului fin în sublinierea personajelor, ne bucurăm de tempourile atât de nuanțate ale ritmurilor alese de artist.

În expoziția de la Galeria Senso, toate lucrările de pe simeze vorbesc convingător despre spiritualitatea artistului Ion Lazăr.

e-Cultura.info/ Autor. Roxana Păsculescu

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus