Intervenții ale Ministerului Culturii în cazul Palatului Știrbei nulă.

Intervenții ale Ministerului Culturii în cazul Palatului Știrbei nulă

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu consideră că posibilitatea de intervenție a ministerului în cazul Palatului Știrbei este nulă până la adoptarea noului Cod al Patrimoniului, care va da posibilitatea exproprierii proprietarilor care își bat joc de monumentele istorice.

Poziția lui Boroianu survine apariției în presă a unor articole cu privire la avizele emise de către Ministerul Culturii pentru Palatul Știrbei, pe care secretarul de stat le califică drept “distorsionate”, potrivit unui comunicat al Departamentul de Comunicare al Ministerului Culturii.
Sursa citată precizează că “avizul 131/ 17.07.2013, emis de Ministerul Culturii, prevede “expertiza tehnică, pentru intervenția în primă urgență, cu refacerea subsolului pe amprenta nou propusă și protejarea pereților împotriva infiltrațiilor, pentru tema de proiectare, reconstituirea corpului fostelor anexe, cele istorice, cu condiția continuării proiectului unitar cu propuneri de construcții noi pentru întreg terenul, corelate și prezentate spre analizare în faza următoare: DAL
“Proprietarii aveau datoria să se conformeze acestui aviz, fără a avea PUZ-ul. Dar noi nu putem interveni în niciun fel pentru a-i obliga pe proprietari să pună în aplicare conținutul acestui aviz” , spune Boroianu.

Secretarul de stat precizează că noul Cod al Patrimoniului, care va intra foarte curând în dezbatere publică, prevede posibilități de intervenție mult mai direct.

“Acolo, noi prevedem aceste intervenții urgente, ca peste tot în lume, prin care putem să expropriem acest tip de proprietari, care își bat joc de monumentul istoric. Până atunci, însă, posibilitatea noastră de intervenție este nulă”, conchide Radu Boroianu.

El spune că “Palatul Știrbei avea în față un magazin de vinuri al familiei Știrbei, iar când acesta a fost demolat, prin anii ’50, s-a putut descoperi de către toată lumea intrarea din magazin în pivnița palatului, cea mai mare și mai veche pivniță de vinuri din sudul României, construită cu aproximativ 100 de ani înaintea Palatului”.

În perioada comunistă, Palatul adăpostea o colecție de ceramică ce ținea de Muzeul Național de Artă.

CITEȘTE ȘI  Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I întâmpinat de sute de oameni la Palatul Regal

Revenind la perioada actuală, potrivit lui Boroianu “moștenitorii legali ai familiei Știrbei au vândut proprietatea către Ovidiu Popescu, astăzi decedat, acesta prezentând un proiect care prevedea dărâmarea anexelor și construirea unui imobil care era la regimul de înălțime al Căii Victoriei (peste 40 m înălțime), precum și o joncțiune între Palat și acest nou imobil, pe care dorea să îl restituie bucureștenilor ca spațiu strict pentru expunerea colecțiilor de artă”.

În anul 2013, proprietarii Palatului erau în proces cu Ministerului Culturii, în baza unor avize din perioada 2005-2006, aceștia având mari șanse să obțină câștig de cauză în justiție.

În această situație, oficialii ministerului au decis inițierea unui dialog cu proprietarii.

“Am socotit că, până la urmă, importantă este salvarea monumentului și nu războiul dintre proprietar și autorități“, mai spune secretarul de stat.

Ministerul Culturii, prin reprezentanții săi, a propus proprietarilor mai multe modificări pentru planul inițial realizat de acesta, printre altele: scăderea regimului de înălțime, chiar cu câțiva metri sub limita admisă în zonă, renunțarea la legătura directă între Palat și noul imobil, realizarea unui acoperiș retractabil la noul imobil, o nouă grădină, cu acoperiș înfrunzit, așa cum există la numeroase monumente istorice din Europa.

“Toate aceste solicitări au avut unica rațiune de protejare și punere în valoare a monumentului istoric Palatul Știrbei”, afirmă Radu Boroianu, subliniind că, “din păcate, până în 2013, datorită intervenției proprietarilor, monumentul suferise deja prejudicii ireparabile”, fiind “distrusă o parte din subsolul domeniului, o parte din pivniță, ceea ce pune în pericol real clădirea”.

Potrivit unor informații apărute în presă, Ministerul Culturii a dat aviz pentru restaurarea Palatului Știrbei pe 17 iulie 2013, iar pe 24 octombrie 2013 a dat undă verde proiectului imobiliar din spatele palatului unde ar urma să se construiască mai multe locuințe de lux și un mall, avizul fiind semnat de secretarul de stat Radu Boroianu.

SURSA:  AGERPRES

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus