Întoarcerea lui Johan Kobborg este indezirabilă

Întoarcerea lui Johan Kobborg este indezirabilă

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Întoarcerea coregrafului Johan Kobborg la conducerea Compartimentului Balet al Operei Naționale București (ONB) este “indezirabilă pentru întreg colectivul de artiști, deoarece comportamentul său din ultimele săptămâni a anulat orice idee de respect reciproc”, se arată într-un comunicat semnat de un grup de 50 de dansatori ai Baletului ONB

Printre semnatarii documentului se numără balerinii Bianca Fota, Cătălin Caracaș, Cristina Dijmaru, Robert Enache și Shuhei Yoshida.

Semnatarii afirmă că, sub coordonarea lui Johan Kobborg, comunicarea în limba engleză era obligatorie la repetiții iar unii dintre dansatori erau “favorizați”.

“Contestăm afirmațiile domnului prim-ministru Dacian Cioloș cum că noi, angajații Compartimentului Balet al ONB, suntem ‘retrograzi’ și nu suntem deschiși la nou și îi aducem la cunoștință că de mulți ani pe scena ONB se dansează spectacole ale unor mari trusturi cum ar fi George Balanchine și Jiri Kylian”, se arată în comunicat.

Aceștia susțin că recentele declarații acordate presei de balerina Alina Cojocaru “au afectat imaginea baletului ONB”.

“Găsim nefondată și jignitoare afirmația conform căreia atmosfera de lucru anterioară venirii domnului Johan Kobborg se desfășura în teroare, aceasta contrazicându-se chiar cu afirmațiile domnișoarei Alina Cojocaru și ale domnului Johan Kobborg din perioada în care au dansat ca invitați în instituția noastră, cum că atmosfera, nivelul artistic și cel profesional erau la standarde înalte”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI  Rezultatele Concursului Internațional „George Enescu” secţiunea vioară

Semnatarii susțin că Johan Kobborg și-a “însușit” și a “utilizat”, ” în contradicție totală cu organigrama instituției”, funcția de director artistic al Compartimentului Balet. Kobborg ar fi eliminat din programul stagiunii baletului ONB creații clasice, ar fi angajat balerini “în absența oricărei vizionări de către o Comisie de Specialitate” și ar fi practicat “discriminarea profesională între artiști cu privire la distribuții, repetiții, învoiri, acordarea de funcții și alte facilități”.

Potrivit semnatarilor comunicatului, “condiționarea folosirii limbii engleze în timpul repetițiilor și producerea unor conflicte” au dus în timp “la plecarea unor importanți maeștri de balet români și a unor prim-soliști de mare valoare”.

Aceștia mai scriu că dansatorii angajați de Johan Kobborg ar fi fost favorizați “chiar și în detrimentul celorlalți balerini deja existenți în cadrul compartimentului”, în momentul venirii coregrafului.

“Considerăm că expresia ‘Before us you were nothing’, afirmație făcută de un balerin străin al compartimentului balet, nu reprezintă altceva decât lipsa de respect cu care sunt priviți artiștii ONB și poate constitui un act identic celui cu care am fost etichetați în nenumăratele articole apărute în presa națională, cât și internațională”, se arată în comunicatul semnat de angajați ai baletului.

e-Cultura.info/ Autor: Oana Ghiță


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus