"Istoria unui destin confiscat", lansată la Librăria Cărturești - Verona

“Istoria unui destin confiscat”, lansată la Librăria Cărturești – Verona

“Istoria unui destin confiscat. Tatăl meu, martirul neștiut Viorel Baciu” de Miorița Baciu Got, a fost lansat, marți seară, la Librăria Cărturești – Verona.

Apărută la Curtea Veche Publishing, cartea are, potrivit editorilor, menirea de a facilita înțelegerea unei experiențe extrem de dureroase și profund personale, experiență traversată vreme de patru decenii de către unul dintre oamenii cei mai verticali, un om care s-a stins într-o cunoaștere imperfectă — Viorel Baciu, victimă a comunismului.

Redactorul Curtea Veche Publishing Doina Jela a apreciat că lucrarea este una despre un model de familie fericită, care în societatea de astăzi ori nu mai există ori există foarte rar. Anca Cernea, de la Fundația “Ioan Bărbuș” a vorbit despre “fidelitatea eroică” a Părintelui Baciu, despre dascălul care a fost acesta, “slujind poporul prin apostolat”.

“Această restituire a memoriei este o datorie,” a spus Anca Cernea, menționând că volumul este unul “providențial, apărut într-un moment în care avem mare nevoie de el”.

Politologul Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice la Universitatea Maryland-College Park, Washington, a afirmat că lucrarea este “o mărturie din totalitarism”.

“Pentru Părintele Baciu, conceptul de totalitarism nu este un concept vag, așa cum este pentru unii intelectuali occidentali. Oricine a trăit în acea perioadă știe că nu exista nimic care să nu impregneze conștiința noastră cu elemente ale totalitarismului”, a spus politologul.

În opinia lui, “temele centrale ale cărții sunt acelea ale salvării cum poți menține binele într-o lume a răului”.

Tismăneanu a evidențiat “caracterul nespectaculos al eroismului Părintelui Baciu, trăitor într-o adevărată modestie a sacrificiului”.

“Demnitatea ființei umane, libertatea acesteia sunt valori de nenegociat la care a aderat Părintele Baciu”, a spus Tismăneanu, vorbind despre “mnemocid, crima de asasinare a memoriei de către comunism”.

Politologul consideră că “avem, prin această carte, un pas mare înainte pe calea exorcismului prin cunoaștere”, aceasta oferind “acele elemente care ne pot face să înțelegem de ce un om care crede în Dumnezeu este fericit”.

CITEȘTE ȘI  Poeta Ileana Mălăncioiu, rencompensată cu Marele premiu al revistei Ateneu

Menționând că unui cleric îi stă bine să vorbească în fața altarului, PS Mihai Frățilă, Episcop Greco-Catolic de București, a spus că “volumul exprimă adevărul că există un capital de onoare unde subscrie fiecare dintre noi”.

“Personajul pe care ni-l descrie cartea este un nume dat eroului necunoscut, discret, dar care a făcut istorie, purtând această prospețime a binelui care nu poate fi confiscat”, a spus episcopul.

În opinia acestuia, “cartea se constituie în acel miez de speranță care ne face să credem că ultima pecete care e pusă pe devenirea noastră este aceea a lui Dumnezeu”.

Miorița Baciu Got a mărturisit că dorința sa a fost să dea lucrării obiectivitatea care i se cuvine, după ce a parcurs dosarul tatălui său de la CNSAS, ca și dosarele unor prelați greco-catolici.

“În zilele pe care le traversăm, adevărul, credința și iubirea au cam dispărut, a spus Got, care a susținut că lucrarea “este o carte trăită, sprijin la pericolul vulnerabilității la manipulare într-o realitate contaminate de spiritual relativismului, de aroganță și sărăcie spirituală”.

Autoarea a declarat că tatăl său “nu a trădat în fața unui regim al morții”.

“Este o carte de mărturisire, de iubire și de iertare. Pentru că, așa cum spunea tatăl meu, iertarea este privilegiul celor puternici. El i-a iertat pe toți. Vreau doar să aduc aminte ca nimic să nu fie uitat și dacă se poate să se facă dreptate pentru cei care au suferit sub comunism. Nu-mi doresc decât să pot să fiu puternică să ajung în Lumină pentru a-l reîntâlni”, a mai spus Miorița Baciu Got.

SURSA: AGERPRES

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus