Lansarea de carte la Opera Brașov

Lansarea volumului “Drumul de la dramaturgia muzicală la spectacolul de operă” – repere în creatia wagneriană şi verdiană

Volumul Drumul de la dramaturgia muzicala la spectacolul de opera

Volumul ‘Drumul de la dramaturgia muzicala la spectacolul de opera’

Ediţia a XII-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică Braşov prilejuieşte, alături de manifestarea propriu-zisă, o serie de lansări de carte şi muzică. La acest capitol, menţionăm lansarea cărţii semnată de regizorul Operei Braşov, Anda Tăbăcaru Hogea : ,,Drumul de la dramaturgia muzicală la spectacolul de operă” – repere în creatia wagneriană şi verdiană.

De formaţie, sunt regizor de operă, adică studiile mele se definesc prin studii de teatru şi, mai ales, studii de muzică. Consider că un regizor de operă, pornind de la o partitură muzicală, pe care o montează într-un spectacol de operă, trebuie să cunoască semnificaţia melodiei, armoniei, orchestraţiei, culorilor orchestrale, deci a limbajului muzical, în integralitatea lui.De aceea, am simţit nevoia ca, după aproape 30 de ani de experienţă, să analizez ce înseamnă dramaturgia muzicală, să o definesc, să definesc expresivitatea vocală. Mi-am luat ca repere creaţia wagneriană şi verdiană, cu atât mai mult, cu cât, în anul 2013, când am scris această carte, întreaga lume muzicală îi sărbătorea pe aceşti doi titani”, ne-a declarat autoarea carții Anda Tăbăcaru Hogea.

Autoarea a menţionat şi de ce a ales acest moment, pentru lansarea volumului : ,,Braşovul îmi este foarte drag, pentru că aici există acest Târg de Carte şi Muzică şi pentru că în seara lansării, la Opera Braşov are loc spectacolul cu opera Trubadurul, de Verdi, o capodoperă. Într-un fel deci, pot susţine practic, ceea ce  descriu şi afirm în această carte”.

Târgul Internațional de Carte și Muzică Brașov 2015

PUBLICITATE

Cartea semnată de Anda Tăbăcaru Hogea se adresează tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul atât de complex, dar şi de apreciat, după cum ne-a spus autoarea : ,,Lucrarea Drumul de la dramaturgia muzicală la spectacolul de operă – repere în creatia wagneriană şi verdiană, aduce în atenţia tinerilor realizatori (regizori, scenografi, dirijori) şi interpreţi ai genului liric modalităţi concrete – bazate pe argumente ale partiturii – de comunicare muzical – dramatică cu spectatorul, în demersul creării imaginii scenice.Pentru tinerii regizori de operă, scenografi şi dirijori, această lucrare poate fi un ghid în abordarea oricărui titlu din repertoriul operei baroce, clasice, romantice sau moderne. De asemenea, consider că această lucrare, prin argumentările sale aduse de un regizor de operă cu aproape 30 de ani de experienţă în această profesie, poate să vină în întâmpinarea spectatorului tânăr, în înţelegerea şi aprecierea unui act artistic complex cum este spectacolul de operă,”.

Autoarea, ne-a descris capitolele cărţii : ,,În primul capitol (Specificul și semantica dramaturgiei muzicale), am definit dramaturgia muzicală și expresivitatea vocală.

În următoarele capitole (Opera și drama muzicală în creația lui Richard Wagner şi Vocalitatea în dramaturgia muzicală verdiană ), am ales ca repere în exemplificare două titluri emblematice ale genului liric – Tristan und Isolde şi Otello, oprindu-mă şi asupra operei Simon Boccanegra, care a anunţat din punct de vedere conceptual, în mod indubitabil, penultima capodoperă verdiană. Ultimul capitol (Prelungiri ale dramaturgiei muzicale în prima jumătate a secolului XX) are caracter concluziv, subliniind faptul că modalitatea de receptare de către public a spectacolului de operă, prin implicarea sa directă este din ce în ce mai accentuată, datorită atât dezvoltării limbajului muzical, cât și a tehnicilor de scenă ce permit imagini din ce în ce mai variate”.

Lansarea cărţii va fi sâmbătă, 21 martie, la Opera Braşov, în pauza spectacolului cu opera ,,Il Trovatore”, care va începe la ora 18,30.

CITEȘTE ȘI  FILIT 2015, de la festival la platformă literară europeană

 e-Cultura.info/ Autor. Dorin Dușa

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus