Lucrearea "Cumințenia Pământului" este într-un proces complex de negociere

Lucrearea “Cumințenia Pământului” este într-un proces complex de negociere

Vlad Alexandrescu Ministrul Culturii

Vlad Alexandrescu Ministrul Culturii

Opera brâncușianăCumințenia Pământului” este “într-un proces complex de negociere”, iar aspectul cel mai important privind această tranzacție ar fi expunerea lucrării pentru public indiferent dacă statul sau o persoană privată va fi proprietar, a declarat marți ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

El a spus că procesul ce implică dreptul de preempțiune a statului în achiziționarea operei trebuie început în fiecare an.

“Cumințenia Pământului’ este într-un proces complex de negociere între diferitele organisme ale statului și proprietari și, pentru că a început anul 2016, această procedură s-a reluat. Conform legii, în fiecare an se reia. Asta înseamnă că proprietarii trebuie să depună o cerere pentru exercitarea dreptului de preempțiune la Ministerul Culturii și, după aceea, ministerul în colaborare cu ceilalți factori de decizie din Guvern pot să spună dacă susțin sau nu această achiziție”, a declarat Vlad Alexandrescu, prezent marți la Comisia de cultură a Camerei Deputaților.

El a adăugat că, dacă statul nu își va exercita acest drept, opera “se va putea vinde pe piața liberă”.

“Trebuie știut faptul că (opera — n.r.) nu poate să părăsească țara definitiv pentru că se află în categoria ‘Tezaur’ deci este restricționată de la export”, a explicat Vlad Alexandrescu.

“Părerea mea este că, indiferent dacă ea va fi vândută către stat sau către un colecționar privat, ar fi grozav dacă ar putea să rămână în circuitul public indiferent dacă se află în proprietate de stat sau în privat, a punctat ministrul.

În 2014, proprietarii operei “Cumințenia Pământului” au anunțat intenția de a vinde lucrarea semnată de Constantin Brâncuși, statul fiind invitat să își exercite dreptul de preempțiune în maximum 30 de zile. Până în prezent, opera nu a fost subiectul unei licitații publice.

e-Cultura.info/ Autor: Oana Ghiță


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page
CITEȘTE ȘI  "Cumințenia Pământului" va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă al României

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017